AJ Allmendinger slavio u Daytoni
Pobnjednički prototip prolazi kroz cilj

Vožena utrka 24 sata Daytone

AJ Allmendinger slavio u Daytoni

M. Maksimović

Ovog vikenda u Daytona Beachu na Floridi vožena je legendarna utrka 24 sata Daytone. Pobjedu je ostvarila ekipa Michael Shank Racing Teama za koju su vozili AJ Allmendinger, Oswaldo Negri, John Pew i Justin Wilson.

Oni su prije svega sjajnom vožnjom AJ Allmendingera uspjeli slaviti ispred Starworks Motorsport Teama u čijem Fordu su nastupili Lucas Luhr, Allan McNish, Alex Popow i Enzo Potolicchio. Duel između iskusnih vozača AJ Allmendingera i Allana McNisha je obilježio ovu utrku koja je startala u subotu, a završila se u nedelju nakon 24 sata i odvoženog 761 kruga. Ekipa Michaela Shanka je na kraju bila brža svega pet sekundi.

Treće mjesto je na kraju pripalo još jednoj Shankovoj ekipi u Fordu i to postavi Jorge Goncalvez, Michael McDowell, Felipe Nasr i Gustavo Yacaman. Branitelj naslova, ekipa Chipa Ganassija je ovaj put sa MBW-om na kraju bila četvrta iako se radilo o provjerenom miksu NASCAR i Indy Car vozača. Tu su bili Scott Dixon, Dario Franchitti, Jamie McMurray i Juan Pablo Montoya.

U GT klasi smo imali pet vozača unutar jednog kruga, a prva je ciljem prošla postava Porschea sa brojem 44 u kojem su ovaj put nastupali Andy Lally, Richard Lietz, John Potter i Rene Rast.

Utrka 24 sata Daytone je jedan od najvećih događaja kada je u pitanju svijet auto - moto sporta. Prva utrka je vožena još tamo 1962.godine. Na jednom mjestu se tokom vikenda nađe preko 200 vozača iz različitih američkih serija. Od NASCAR-a, Indyja, American Le Mans serije i brojnih drugih
a nekada tu bude i vozača Formule 1.

Utrka se vozi u sklopu Grand-Am serije a vozači nastupaju u utrci prototipova koje se mogu vidjeti samo u ovom prvenstvu, odnosno GT automobila. Upravo su prototipovi najveći mamac za publiku i vozače iz druge serije. Ono što na ruku ide vozačima iz drugih serija jeste činjenica da se utrka u Daytoni vozi krajem januara kada ostale serije imaju tu zimsku pauzu.

Sljedeća utrka prototipova i autombila GT serije pod okriljem Grand-Am serije na rasporedu je tek krajem marta mjeseca na stazi koja se nalzi u Birminghu država Alabama.



rn rn


rn

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.