Audi nastavio dominaciju u Le Mansu

Toyota dohvatila treće mjesto

Audi nastavio dominaciju u Le Mansu

Audi nastavlja svoju dominaciju u Le Mansu. Iako je ove godine konkurencija opasno prijetila (Toyota, Porsche), Audi je ostvario dvostruku pobjedu. Slavila je posada Fassler/Lotterer/Treluyer ispred Di Grassija, Genea i Kristensena koji su ciljem prošli sa tri kruga zaostatka.

U relativno ranoj fazi utrke Audi je ostao bez jednog bolida, radilo se o postavi Albuquerque - Bonanomi - Jarvis. Krivac za odustajanje Audija sa startnim brojem 3, bio je Sam Bird u Ferrariju 458 klase LM GTE Am.
Druga posada Toyote je dobrim dijelom utrke bila u vodstvu ali je sve otišlo u nepovrat nakon 219 odvoženih krugova. Kvar na električnoj instalaciji je stigao u ranim jutarnjim satima dok je u bolidu bio Japanac Nakajima.

U tom trenutku činilo se kako Audi sigurno ide prema novoj pobjedi, ali onda su stigli problemi s turbo-kompresorima na oba bolida, što je otvorilo vrata Porscheu za povratak na vrh. Ipak Porsche 919 Hybrid nije izdržao, Webber je uspio dovesti bolid do boksa i to je bilo sve. Jedna posada Toyote je na kraju ipak završila na postolju za pobjednike, radilo se o posadi Davidson/Lapierre/Buemi koja je u finišu iskoristila odustajanje Porschea. Ovom pobjedom Audi je stigao do petog uzastopnog trijumfa u Le Mansu od ukupnih 13 do sada

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.