Crna lista je sve veća
Loš početak ovogodišnjeg relija

Nakon nove pogibije na reliju Dakkar

Crna lista je sve veća

M. Maksimović

Avantura nazvana reli Dakar uvijek je imala svoje posebno mjesto u svijetu auto-moto sporta.U 15 dana koliko se vozi reli učesnici su prolazili kroz sve i svašta, pa je tako za većinu veliki uspjeh npredstavljao sami dolazak na cilj.

Nažalost, ovo je jedan od onih ''sportskih događaja'' koji ne može proći bez pogibija, tragedija Kroz 31. izdanje relija Dakar poginula su 24 učesnika iz čak 37 gledalaca.Između ostalog na reliju Dakkar su smrtno stradali majistori poput Fabrizija Meonija, Andyja Caldecotta, pa i čovjek koji je sve ovo pokrenuo, Thierry Sabine. Sabine nije poginuo na ''stazi'' kao učesnik, već u helikopteru prilikom pregleda etape. Helikopter u kojem je sjedio Sabine se srušio, svih pet osoba koje su se nalazile u njemu su poginule.

Fabrizio Meoni je dva puta slavio na ovom reliju, a poginuo je 2005.godine od srčanog udara za vrijeme 11. etape, a predhodno je pao sa svog motocikla. Samo dvije etape ranije, Meoni se nekako spasio u jakoj pješčanoj oluji. 1991.godine su tri osobe poginule, a Charles Cabannes, suvozač u kamionu, je ubijen u obračunu vojske Malija i pobunjenika.  Prošle godine je Pascal Terry ostao bez goriva, a zbog greške u radio vezi, potraga za ovim učesnikom je obustavljena. Pascal je pronađen tek tri dana kasnije, mrtav.
Već na početku ovogodišnjeg Dakara poginula je Sonia Natalia Gallardo koja se nalazila u grupi gledalaca u koju se zabio Mirc Schultis.  Ono što je od svega najgore jeste da su kroz afrička pesbuča često znali stradati i oni najmlađi. Prije četiri godine su u razmaku od dva dana poginula dva dječaka koja su imala 10 odnosno 12 godina. Svake godine nakon pogibije nekog od učesnika ili posmatrača, crne liste se proširuju, učesnici se podsjećaju tragedija. Nadamo se da više o ovim stvarima nećemo pisati na ovogodišnjem reliju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije