Dakkar opet u Južnoj Americi
Za sada Južna Amerika

Nema promjene u organizaciji relija

Dakkar opet u Južnoj Americi

M. Maksimović

Reli Dakkar će i naredne godine ostati u Južnoj Americi. Kao što je poznato, utrka koja je kroz svoju istoriju staru 31.godinu vožena na tlu Afrike prošle godine je zbog terorizma u Mauritaniji prebačena u  Južnu Ameriku, tačnije Argentinu i Čile.

Prošle godine je prvu pobjedu Volkswagenu u istoriji ovog relija omogučio Giniel de Villiers sa svojim suvozačem Von Zitzewitzem dok je drugi bio Mark Miller sa još jednim Južnoafrikancem Pitchfordom također u Volkswagenu. Kod motociklista je slavio  Španac Marc Coma, dok je najbolji kamiondžija bio Firdaus Kabirov.
Na reliju će učestvovati skoro 400 vozila, pri čemu 185 motorista, 130 automobila i 50 kamiona.Reli je dugačak 9.000 kilometara, a karavana će proći i kroz Čile, a sedam dana će se voziti kroz pustinju Atacama.Upravo se pustinja Atacama smatra jednim od najsurovijih svjetskih pustinja gdje su razlike u temperature između dana i noći iznimno velike, a uz to pustinja je na nadmorskoj visini između 3.000 i 6.000 metara.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.