Dan kada je otišao Ayrton Senna!

Prije 23 godine poginuo je veliki Brazilac

Dan kada je otišao Ayrton Senna!

M. Šljivak

Prije tačno 23 godine poginuo je legendarni vozač Formule 1 Ayrton Senna.

Prvi dan maja 1994. godine ostaće upamćen po jednoj od najvećih tragedija u historiji sporta i odlasku jednog od najvećih vozača. Staza "Enzo i Dino Ferrari" u Imoli postala je poznata po tragediji koja je zauvijek izmijenila svijet Formule 1.

Senna je poginuo u 34. godini. Pri brzini od preko 300km/h zabio se u zid u zavoju Tamburello, te je na mjestu ostao mrtav.

Veliki Brazilac je međutim iza sebe ostavio izuzetne zadatke. Iako je otišao jako mladi, upisao se u historiju kao jedan od najboljih vozača svih vremena i njegovo ime će zauvijek biti upamćeno.

Ostao je upamćen kao najbolji vozač po kiši i zbog toga je zaradio nadimak Kišni čovjek. Odradio je tokom karijere 162 utrku, upisao je 41 pobjedu uz tri naslova prvaka i 80 postolja.

Iako je poginuo prije 23 godine, mlađe generacije koje čak i ne prate auto-moto sport, čule su za ovu legendu.

Nakon njega bilo je mnogo drugih šampiona, ali ime Ayrtona Senne uz Michaela Schumachera je ono što tjera mlade nade da se posvete ovom sportu i građenju karijere.

Njegovim preranim odlaskom Formula 1 je izgubila mnogo, jer on nije bio samo obični prvak. Njegov život je privlačio sve, trke su privlačile ljude koji nikad nisu gledali nijednu utrku Formule 1, ali nažalost, tragedija koja se desila zaustavila je veliku karijeru koja bi sasvim sigurno donijela još mnogo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi