De Villiers i Coma pobjednici
Pobjednički tim

velika pobjeda Volkswagen

De Villiers i Coma pobjednici

M. Maksimović

14. etapom koja se vozila od Cordobe do Buenos Airesa, rezultatski je zaključeno ovogodišnje izdanje relija Dakar. Pobjeda je u konkurenciji automobila pripala Južnoafrikanacu Ginielu De Villiersu u Volkswagenu, dok je  kod motociklista slavio Španac  Marc Coma na KTM-u.

Giniel de Villiers je prvi put pobjednik i to vozeči za ekipu Volkswagena koja je također prvi put na tronu. Južnoafrikanac je ranije dva puta završio na postolju, 2006. godine je osvojio drugo, a godinu dana kasnije četvrto mjesto.

U posljednjoj etapi koja je bila duga 227 kilometara, a De Villiers je slavio ispred Rusa Leonida Novickija i Poljaka Holowczyca. Amerikanac Mark Miller je u  ovoj etapi završio kao šesti te je na kraju uveličao trijumf Volkswagena ukupnim drugim mjestom dok je njegov zemljak Robby Gordon u Hummeru završio na trećem mjestu. Miller je za pobjednikom zaostao devet minuta, dok je zaostatak Robbyja Gordona iznosio jedan sat i 46 minuta.

U konkurenciji motociklista posljednja etapa je pripala Portugalcu Helderu Rodriguezu koji je slavio ispred Norvežanina Pala Andersa Ullevalsetera (+ 2:07) i Francuza Cyrila Despresa (2:41). Španac Marc Coma je ciljem prošao kao šesti što je bilo dovoljno da sačuva više od sat vremena prednosti ispred Despresa (+1:25:38) i Francuza Davida Fretignea (+1:38:56)

ovo 31. po redu izdanje relija Dakar ostat će upamečno po nekoliko stvari. Prvi put se reli vozio van Afrike, prvi put je pobjedio Volkswagen i to prvi put sa dizelskim motorom. Giniel De Villiers je također postao prvi Afrikanc pobjednik ovog prestižnog relija. Također treba reći da su organizatori ovogodišnjeg Dakara imali velikih problema sa vremenom, pa je jedna etapa kompletna otkazana, dok je njih sedam bilo skraćeno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.