Doktori tvrde: Male šanse za potpuni oporavak Bianchija

Udario pri brzini većoj od 200 km/h

Doktori tvrde: Male šanse za potpuni oporavak Bianchija

Nesretni francuski vozaču Formule 1 Julesu Bianchiju, koji je u nedjelju na Velikoj nagradi Japana u Suzuki doživio tešku nesreću, kad se pri izlijetanju sa staze svojim bolidom zabio u dizalicu, ima minimalne izglede za potpuni oporavak, tvrde doktori.

Vozač se već treći dan nalazi na odjelu intenzivne njege bolnice u Yokaichiju s teškim povredam mozga.

Bianchi je u sudaru izgubio svijest i pretrpio teške povrede glave, zbog kojih je odmah podvrgnut operativnom zahvatu. Svjetska automobilistička federacija (FIA) pokrenula je istragu u ovom slučaju, o kojem se oglasio i bivši višestruki svjetski prvak u Formuli 1, Francuz Alain Prost.

"Izlazak dizalice na stazu, a da prije nje nije izašao sigurnosni automobil je potpuno neprihvatljiv. Vodstvo utrke napravilo je veliku pogrešku kakva se više nikada ne bi smjela ponoviti", izjavio je ogorčeni Prost.

Iako se svi nadaju da će se 25-godišnji Francuz oporaviti, stručnjaci za te vrste povreda tvrde da su izgledi za potpuni oporavak vrlo mali.

Uz japanske doktore, za Bianchijev oporavak brinu Gerard Saillant, koji je prošle godine liječio Michaela Schumachera nakon njegove skijaške nesreće, te Alessandro Frati, neurokirurg iz rimske univerzitetske bolnice La Sapienza. Obojica su mišljenja da su japanski liječnici napravili sve što su mogli da bi spasili život Bianchiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti