Dominacija Audija, krah Peugeota

24 sata Le Mansa

Dominacija Audija, krah Peugeota

O. Lekić

Legendarna 78. automobilska utrka "24 sata Le Mansa" protekla je u potpunoj dominaciji Audija.

Deveti trijumf u Le Mansu Audiju su donijeli Nijemci Mike Rockenfeller i Timo Bernhard, te Romain Dumas iz Francuske, koji su za 24 sata kompletirali 397 krugova, što je novi rekord.

Ostala mjesta na podijumu također su zauzeli vozači Audija. Na drugi stepenik pobjedničkog postolja popeli su se Nijemac Andre Lotterer, Marcel Fassler iz Švicarske i Francuz Benoit Treluyer, a na treći Danac Tom Kristensen, Britanac Allan McNish i Italijan Rinaldo Capello.

Audiju je ovogodišnji trijumf deveti u posljednjih 11 godina, a prvi koju su vozači ostvarili u prototipu R15 TDI plus.

Prošlogodišnji šampion Peugeot dominirao je na treninzima i kvalifikacijama, kao i na početku utrke, ali nijedna od tri posade tog tima nije uspjela da dođe do cilja.

Sedamdesetosmo izdanje 24 sata Le Mansa pratilo je 238.850 ljudi pored staze, a utrku je, pored trostruke pobjede Audija i problema Peugeota, obilježio i udes bivšeg šampiona Formule 1 Nigela Mensella, koji je debi u Le Mansu završio poslije 17 minuta.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.