Dominacija Audija u kvalifikacijama

Možemo očekivati i na utrci

Dominacija Audija u kvalifikacijama

M. Maksimović

Svoju moguću dominaciju na ovogodišnjoj utrci 24 sata Le Mansa, nagovijestila je ekipa Audija ostvarenim rezultatom u kvalifikacijama. Tako su prva tri mjesta pripala Audiju.

Pole position pripao je drugoj ekipi Audi Sport Team Joest za koju voze Danac Tom Kristensen, Britanac Allan McNish i Francuz Loïc Duval. Zahvaljujući Duvalu, druga postava Audija je imala u odnosu na prvu više od sekunde prednosti (+1.347), dok je treća postava kasnila skoro dvije (+1.992).

U prvoj postavi voze André Lotterer, Benoît Tréluyer i Marcel Fässler, dok su u trećeoj Marc Gené, Oliver Jarvis i Lucas di Grassi. Sve tri postave na raspolaganju imaju Audi R18 e-tron quattro. Od 2000.godine, Audi nije slavio dva puta, 2003. odnosno 2009.godine. Posljednje dvije utrke pripale su Lottereru, Tréluyeru i Fässleru. Naravno, vozač sa najviše pobjede u kompletnom Teama Audija je Tom Kristensen sa osam pobjeda.

Što se tiče ostalih ekipa, Toyota Racing je dohvatila četvrto i peto mjesto. Četvrti su završili Anthony Davidson, Stéphane Sarrazin i Sébastien Buemi ispred trojke Wurz - Lapierre - Nakajima. 24 sata Le Mansa je jedna od najvećih automobilističkih utrka u svijetu. Vozi se od 1923.godine, ovogodišnje izdanje bit će 81.

Ova utrka koja će startati u 15 sati nosi sa sobom pregršt uzbuđenja, a direktni prenosi tokom noći omogučavaju vam da maksimalno uživate u ovoj utrci. Ove godine u utrci imamo i jednu ekipu iz Kine,
KCMG koja nastupa sa Morgan LMP2-Nissanom za koju voze Alexandre Imperatori, Matt Howson i Ho-Pin Tung.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.