Dominacija Nice Rosberga u Španiji

Sa pole positiona do pobjede

Dominacija Nice Rosberga u Španiji

Nakon što je Nico Rosberg prekinuo dominaciju Lewisa Hamiltona u kvalifikacija, to je isto je napravio dan kasnije u samoj utrci. Rosberg je na stazi pored Barcelone proslavio danas svoju devetu pobjedu. Hamiltona taktika tri zaustavljanja u boksu danas nije dala rezultata.

Rosberg je na kraju imao veliku prednost u odnosu na Hamiltona, dok je još jednom treće mjesto zauzeo Sebastien Vettel. Nico je od početka utrke krenuo silovito, u desetom krugu je bio na sedam sekundi prednosti ispred Sebastiana Vettela koji se probio na drugo mjesto pored Hamiltona. Lewis je prvi put otišao u boks u 13. krugu, situacija se zakomplikovala sa zadnjim desnim točkom pa se na stazu vratio tek na šesto mjesto. Za razliku od Hamiltona, Vettel je zadržao svoju poziciju u odnosu na Hamiltona, dok je prvo mjesto i dalje čuvao Rosberg.

Prilikom drugog ulaska u boks Fernando Alonso je zakačio dizalicu prednjeg mehaničara, pa je vrlo brzo zaustavio nastup na domaćem terenu. Drugi put u boks Hamilton ulazi u 33.krugu, ali za razliku od prvog ulaska ovaj put prolazi Raikkonena odnosno Bottasa. Osam krugova kasnije u boks ide Vettel, te Raikkonen. Nico Rosberg posljednji put ide u boks u 45. krugu, vraća se iza Lewisa Hamiltona. naravno, posljednja promjena na vrhu se dogodila onog trenutka kada je Britanac po treći put išao u boks.

Raikkonen je uspeo da u finišu stigne Valtterija Bottasa kao i da Carlos Sainz prođe Maxa Verstappena u bobri za posljednji bod. Bottas je ipak završio kao četvrti, Raikkonen peti, Massa šesti. Tu su još Ricciardo, Grosjean, Sainz junior i Kvyat.


Rezultati:
1. Nico Rosberg    Mercedes 1h41m12.555s
2. Lewis Hamilton    Mercedes + 17.551
3. Sebastian Vettel    Ferrari    + 45.342
4. Valtteri Bottas    Williams/Mercedes + 59.217
5. Kimi Raikkonen    Ferrari    + 1m00.002
6. Felipe Massa    Williams/Mercedes + 1m21.314s
7. Daniel Ricciardo    Red Bull/Renault 1 krug
8. Romain Grosjean    Lotus/Mercedes    1 krug
9. Carlos Sainz     Toro Rosso/Renault 1 krug
10.Daniil Kvyat     Red Bull/Renault    1 krug
11.Max Verstappen    Toro Rosso/Renault 1 krug
12.Felipe Nasr     Sauber/Ferrari    1 krug
13.Sergio Perez     Force India/Mercedes    1 krug
14.Marcus Ericsson    Sauber/Ferrari    1 krug
15.Nico Hulkenberg    Force India/Mercedes    1 krug
16.Jenson Button    McLaren/Honda    1 krug
17.Will Stevens     Marussia/Ferrari 3 krug
18.Roberto Merhi    Marussia/Ferrari 4 kruga
Pastor Maldonado    Lotus/Mercedes    odustao
Fernando Alonso     McLaren/Honda odustao

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.