Esteve Rabat svjetski prvak u Moto 2 klasi

Španac osigurao naslov utrku prije kraja

Esteve Rabat svjetski prvak u Moto 2 klasi

Španski motociklist Esteve Rabat (Kalex) osvojio je naslov svjetskog prvaka u klasi moto2 utrku prije kraja prvenstva. Rabat je na Velikoj nagradi Malezije u Sepangu osvojio treće mjesto što mu je bilo dovoljno da s ukupno 326 bodova osvoji svoj naslov prvaka.

Španac ima nedostižnih 37 bodova prednosti u odnosu na Finca Mika Kallia, koji je u Sepangu bio drugi. VN Malezije u ovoj klasi osvojio je Španjolac Maverick Vinales. Esteve Rabat se na stazi pojavio 2005. godini na utrci za VN Valencije 2005. godine. Narednih pet godina je nastupao u klasi do 125 cc i tri puta se domogao postolja, tri puta je bio treći. U Kini, Španiji i Češkoj.

Od 2011. godine, Rabat nastupa u Moto 2 klasi. U jačoj klasi je prvo postolje izborio u Indianapolisu, dok je prva pobjeda stigla na " domaćem terenu" u Jerezu 5.maja 2013. godine. Ove sezone je bio najbrži u Kataru, Argentini, Italiji, na VN Katalonije, u Češkoj, Velikoj Britaniji i San Marinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.