Evans stigao do prve WRC-e pobjede

Ogier završio drugi

Evans stigao do prve WRC-e pobjede

E. Ganibegović

Velšanin Elfyn Evans nalazi se u borbi za pobjedu na Dayinsure Wales Rally GB.

Vozač Forde Fieste je stigao do svoje prve domaće pobjede u 17 godina i tako pomogao svom kolegi Ogieru u borbi za petu uzastopnu svjetsku titulu.

Velšanin je slavio u pet od šest mokrih i blatnjavih utrka u jutarnjim satima u srednjem Velsu, prije nego što je preživio vruću večer u gustoj magli i kiši kako bi vratio svoju Ford Fiestu na vrh do prekida noći u Deesideu sa vodstvom od 53,1 sekunde nad Ogierom.

Uvjeti u jutarnjim satima su za Evansa bili dobri, jer je njegova Fiesta bila opremljena novim gumama, koje su bile upravo za takvo vrijeme.

"Jutros smo imali savršene uvjete, nismo mogli poželjeti bolje. No, drago mi je što je ovo večeras završeno. Bilo je apsolutno ludo u magli i na nekim mjestima nisam mogao ništa viditi", rekao je Evans.

Ogieru je bilo dosta stvari olakšano i zbog toga je vozio oprezno. Znao je da pobjeda Evansa može biti dovoljna da uskrati poene Neuvilleu i Otto Tanaku koji su im potrebni kako bi nastavili bitku za naslov prije finalnog kruga sljedećeg mjeseca u Australiji. 

Predposljednja staza u Aberhirnantu je bila pod maglom što je predstavljalo velike probleme Ogiera, koji je tokom vožnje udario u kamen i tako oštetio kočnice.

"Odradi sam krug sa samo tri kočnice, čudo je što smo ovdje. Nismo mogli napadati jer nismo imali snage u kočnicama. Sve vrijeme smo morali kočiti", rekao je Ogier.

Magla je velike probleme pravila i Neuvilleu, koji se borio sa njom, međutim nije stigao do cilja koji je sebi zacrtao.

"Vjerovatno smo vozili po najvećoj magli. Pokušavao sam ali je bilo nemoguće vidjeti. Veliko razočaranje za nas. Borili smo i nikada nismo odustajali i onda se ovako nešto desi", rekao je Neuville.

Tanak je također imao problema sa maglom, pa je tako sa trećeg mjesta pao na šesto.

Jari-Matti Latvala je završio na četvrtom mjestu 4,1 sekundu iza Neuvillea, dok je peto mjesto pripalo Andreasu Mikkelsenu.

Nedjeljno finale sastoji se od pet šumskih testova u sjevernom Velsu koji pokrivaju 41,17 km. Finalni test je Llyn Brenig, koji donosi bonus bodove za pet najbržih vozača. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi