Fenomen MotoGP-a: Marc Marquez već osigurao ime u historiji

Najmlađi pobjednik MotoGP-a

Fenomen MotoGP-a: Marc Marquez već osigurao ime u historiji

A. Haznadarević

MotoGP utrka za Veliku nagradu Amerike je iza nas, a ime koje će ostati upisano zlatnim slovima u historiji ovog atraktivnog takmičenja je ime motocikliste Repsol Honde Marca Marqueza, koji je postao namlađi pobjedik jedne utrke elitne klase.

Dvadesetogodišnj Katalonac, koji je rođen 17. februara 1993. godine je iza sebe ostavio velikane kakvi su njegov timski kolega Dani Pedrosa i šampion Jorge Lorenzo, koji je završio na trećem mjestu. 

 

Prošlogodišnji pobjednik Moto2 svjetskog prvenstva je slavio u svojoj tek drugoj utrci MotoGP-a u životu sa vremenom od 43 minunta i 42.123 sekunde. Kroz cilj je prošao sa prednošću od 1.534 sekunde u odnosu na Pedrosu, i 3.381 u odnosu na Lorenza.

 

Treba podsjetiti da je mladi Marquez i u prvoj utrci za Veliku nagradu Katara već bio na postolju, ostvarivši sjajnu treću poziciju.

 

"Biti treći u prvoj utrci u Kataru je bio san, a sada, kada sam pobijedio u svojoj drugoj utrci - to je čak i bolje", istakao je pobjednik, a onda nastavio:

 

"Utrka je bila teška, posebno psihički pred kraj, ipak bio sam u mogućnosti da podignem i održim takav ritam - ne tako brz, ali dovoljan".

 

Treba istaći i to da je aktuelni prvak Jorge Lorenzo deset godina nakon debija došao do svog stotog podija u karijeri, što je svakako fascinantan podatak, a trijumf mladog kolege je prokomentarisao kratko, ali biranim riječima:

 

"On je fenomen!", smatra Lorenzo.

 

Rezultati MotoGP utrke za VN Amerike:

 

1. Marc Marquez (ŠPA) Honda 43:42,123 min.

2. Dani Pedrosa (ŠPA) Honda + 1,534 Sek.

3. Jorge Lorenzo (ŠPA) Yamaha 3,381

4. Cal Crutchlow (VBR) Yamaha 6,616 -

5. Stefan Bradl (NJEM) Honda 12,674

6. Valentino Rossi (ITA) Yamaha 16,615

 

Poredak:

1. Marquez 41

2. Lorenzo 41

3.Pedrosa 33

4. Rossi 30

5. Crutchlow 24

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.