Fiorio: Senna je imao predugovor sa Ferrarijem

Dvadeset godina čuvana tajna

Fiorio: Senna je imao predugovor sa Ferrarijem

Dugo vremena se pričalo, špekulisalo, nagađalo. Zašto Ayrton Senna nikada nije vozio za ekipu Ferrarija? Da li je mogao, da li je imao ponudu? Cesare Fiorio u svojoj karijeri je bio sportski direktor Ferarrija, Ligiera, Minardija, kasnije team menadžer Lancije u WRC prvenstvu.

1989. godine je stigao u Ferrari sa željom da posloži najbolju vozačku postavu u tom trenutku. Senna je bio vrhu prioriteta. Fiorio je dugo vremena čuvao tajnu, predugovor u svom sefu. Dvadeset godina nakon pogibije Brazilca, Fiorio je odlučio sve ispričati...

"Sa Sennom sam počeo pregovore 1989. godine, želio sam Bergera zamijeniti. Nisam mogao jer je Ayrton imao važeći ugovor sa McLarenom. Ponovo smo počeli razgovarati sljedeće godine. Bilo je lakše jer smo se već poznavali".

"Nakon VN Brazila ja sam ostao u Brazilu još jedan dan, prveo sam ga sa Ayrtonom u njegovoj kući. Tada smo već bili riješili nekih 80 posto stvari. Rastali smo sa željom da razgovor nastavimo u što skorijem periodu".

"Ponovni susret smo imali prije VN Francuske. Senna je insistirao da zajedno sa njim u Ferrari dođe i Steve Nichols , američki inženjer sa kojim je radio u McLarenu. što se tiče timskog vozača ni tu nije bilo problema što me je donekle iznenadilo. Tražio je da to bude u tom trenutku vozač koji je najbrži " prisjeća se Fiorio.

Utrka u Brazilu je vožena u martu mjesecu, VN Francuske u julu. Senna je pobjedio i Americi, Monacu i Kanadi. U Francuskoj je slavio Prost u Ferrariju, Fiorio se vratio u Italiju, napisao je pismo, svojevrsni predugovor koji je poslao Senni. Ovaj ga je trebao potpisati i vratiti faksom.

" Tadašnji predsjednik Ferrarija, Fusar je pokrenuo lični rat protiv mene. Nije mogao priznati da sam stvorio pobjedničku postavu Ferrarija. Okrenuo je Prosta koji je saopštio da želim dovesti Sennu. Ušao sam i u sukob sa Prostom, na kraju sam napustio Ferrari i nisam realizovao prelazak Senne. Taj dokument sam čuvao 20 godina u svom sefu i pomislio sam da je vrijeme da javnost upozna o čemu se radi" ispričao je Fiorio

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije