Formula E postaje realnost

Probna vožnja u Las Vegasu

Formula E postaje realnost

Svjetsko prvenstvo bolida Formule E zvanično starta 2014.godine. Radi se o novom prvenstvu ili bolje rečeno seriji koju organizuje FIA a u kojem ćemo gledati isključivo bolide na struju. Prema tvrdnjama stručnjaka, Formula E predstavlja viziju budućnosti automobilske industrije.

Utrke bi se trebale voziti od 13. septembra ove godine do Londona 27. juna naredne. U kalendaru se našlo deset utrka i svih deset će se biti ulične. Od Pekinga, preko Putrajaye, Ria, Punte del Esta, Buenos Airesa, Los Angelesa, Miamia, Monte Carla, Berlina i Londona. Na stazi bi smo trebali imati deset ekipa, 20 vozača i 40 električnih bolida. Za sada se kao vozači spominju Sebastien Buemi, Karun Chandhok, Lucas di Grassi, Tonio Liuzzi  Takuma Sato, Marco Andretti, Adrien Tambay, Ma Qing Hua.

Deset ekipa će se naći u prvenstvu, redom Andretti Autosport, Dragon Racing, China Racing, Super Aguri, Mahindra Racing, Drayson Racing, e.dams, Virgin i Audi Sport ABT, dok će deseta kasnije biti potvrđena. Sve ekipe će koristiti električni pogon Spark-Renault SRT_01E sa 268 KS koji je proizveo Spark Racing Technology. Prema pravilima, bolidi smiju ubrzavati s mjesta do 100km/h za 3 sekunde, dok je 220 km/h najveća brzina koju mogu razviti. Pokaznu vožnju bolida na struju imali smo na ulicama Las Vegasa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.