Franchitti odbranio naslov
Dario i supruga Ashley Judd

Škot po treći put Indy car prvak

Franchitti odbranio naslov

M. Maksimović

Škotski vozač Dario Franchitti je u posljednjoj utrci sezone Indy Car serije u Miamiju osvojio osmo mjesto što mu je bilo dovoljno da se po treći put okiti naslovom prvaka u kako je neki zovu američkom Formulom 1.

Franchitti vozio za ekipu Chip Ganassi Racing teama koji ima četiri naslova u posljendjih osam godina, od čega je tri osvojio upravo Škot. Ove godine je Franchitti ostvario dvije pobjede, u Indinapolisu na kultnoj utrci 500 milja Indianapolisa te u Ohiu i na kraju je imao 602 boda, Willi Power je drugi sa 597, dok je treći Scott Dixon sa 547 bodova.
U posljednjoj utrci Franchitti je vodio borbu upravo sa Powerom koji nije izdržao, udario je u zaštitni zid u 135 krugu pa je morao u boks. Australac se zadržao u boksu i dok se vratio na stazu njegova prednost se u ukupnom poretku istopila.Vrlo brzo je Power odustao i Škot je mogao odahnuti. Franchitti se fokusirao na plasman među prvih deset i u jednom trenutku se našao u problemima kada se vozačica ispred njega Milka Duno okrenula na stazi. Dario je prošao i tek tada je postalo jasno kako mu naslov prvaka neće pobjeći iz ruka.

Na kraju je u Miamiju slavio Scott Dixon ispred Danice Patrick i Ryana Briscoa.Trećim naslovom Franchitti je dostigao Sama Hornisha Jr.koji je posljednji odbranio naslov prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti