Franchitti po drugi put prvak
Franchitti je bio prvak i 2007.godine

Završena sezona u Indy Car seriji

Franchitti po drugi put prvak

M. Maksimović

Škotlanđanin Dario Franchitti je novi prvak američki Indy Car serije. Do svog drugog naslova u karijeri i drugog u tri godine, Franchitti je stigao pobjedom u posljednjoj utrci koja je vožena u Miamiju. Na stazi Homestead Škot je slavio ispred Ryana Briscoea i Scota Dixona.

Ovom pobjedom je Franchitti osvojio 51 bod, pa je na kraju završio na prvom mjestu sa 616 osvojenih bodova, dok je Scot Dixon na drugom mjestu ostao kratak za 11 bodova. Najniža stepenica pobjedničkog postolja u ukupnom poretku na kraju je pripala Ryanu Briscoeu sa 604 osvojena boda.
U borbi sa svojim konkurentima, Franchitti je ostvario prije Miamija pobjede u Sonomi,Torontu,Iowi i Long Beachu, dok je Dixon prvi prošao ciljem u Kansasu, Milwaukeeu, Richmondu, Ohiju i Japanu. Gledajući rezultate jednog i drugog vozača, Dixon je dosta loše otvorio sezonu, pa je u prve dvije utrke osvojio 29 bodova, dok je Franchitti imao 84.

Dario Franchitti je u Indy Light seriji  debitovao 1997.godine upravo na ovoj stazi u Miamiju vozeči za ekipu Hogan Racinga.  Naredne godine vozi tadašnji CART za Team KOOL Green i ostvaruje prvu pobjedu u Riju. Ukupno je u karijeri ostvario 15 pobjeda,  a pored dva naslova prvaka, njegova najveća je ona 2007.godine kada je pobjedio na legendarnoj utrci 500 milja Indinapolisa.Prošlu sezonu je Franchitti proveo kao vozač NASCAR-a.

Dario Franchitti prvak 2009:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti