Hamilton nije dozvolio iznenađenje u Montrealu

Rosberg ovaj put nije imao šanse

Hamilton nije dozvolio iznenađenje u Montrealu

Iako su po tradiciji utrke za VN Kanade tradicionalno vrlo zanimljive, današnja je protekla u dominaciji Mercedesa ili bolje rečeno Lewisa Hamiltona koji je ostvario 37. pobjedu u karijeri. Nico Rosberg je strpljivo voziio na drugom mjestu, ali pravu priliku da ugrozi svjetskog prvaka nije imao. Odličan posao na trećem mjestu je napravio Bottas u Williamsu.

Na startu utrke se nije dogodilo ništa spektakularno. Hamilton je poveo kolonu ispred Rosberga, Raikkonena, Bottasa, Grosjeana, Hulkenberga i Maldonada. Raikkonen je probao nešto napraviti, ali Rosberg se odbranio bez velikih problema. Poredak od osmog do prvog mjesta dugo se nije mijenjao. U ranoj fazi utrke tek nešto zanimljivija je bila borba od 11-tog do 14-tog mjesta, a definitivno su najaktivniji do nekog 20-25 kruga bili Vettel i Massa. Vettel je morao u boks rano u osmom krugu, međutim uspio je do 16-tog doći na 11-to, računajući i jedan duel sa Alonsom u kojem je došlo do manjeg kontakta.

Sa druge strane Massa se uredno probijao sve do devetog. S obzirom da je većina ekipa krenula sa taktikom jednog zaustavljanja u boksu, prvi ulasci su uslijedili nakon 25-tog kruga. S obzirom na problem brzog zagrijavanja guma u Montrealu, nakon izlaska iz boksa grešku pravi Raikkonen, pa i Rosberg, Hamilton, ali je najgore prošao Finac koji je poprilično uništio gume, pa će u 41. krugu ponovo u boks. Rosberg je uspio smanjiti zaostatak za Hamiltonom, ali je Britanac kontrolisao situaciju.

U 44. krugu Vettel i Hulkenberg imaju zanimljiv duel, vozač Ferrarija je izašao kao pobjednik, dobrim dijelom je izgurao bolid Force Indije. U 56. krugu Vettel je brži i od Maldonada, prolazi na peto mjesto, dok Grosjean pravi glupost u svom stilu, pa zbog probijene gume ide u boks i pada u poretku.

Maldonado će pasti još za jedno mjesto jer će uskoro proći i Massa u Williamsu. Hamilton se u završnici mučio prije svega sa kočnicama, u nekoliko navrata je bilo vidljivo kako blokiraju u zavojima prednji točkovi, kako troši gume, ali je on čvrsto držao prvo mjesto.

Bottas je ostao treći, Raikkonen na kraju četvrti, dok je Vettel dobar nastup zaokružio petim mjestom. Drugi bolid Williamsa, onaj Brazilca Masse našao se na šestom mjestu. Maldonado je sedmi, Hulkenberg osmi, dok su nešto bodova osvojili Rus Kvyat i Francuz Grosjean.

Rezultati:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:31’53.145
2. Nico Rosberg Mercedes +2.285
3. Valtteri Bottas Williams/Mercedes +40.666
4. Kimi Räikkönen Ferrari +45.625
5. Sebastian Vettel Ferrari +49.903
6. Felipe Massa Williams/Mercedes +56.381
7. Pastor Maldonado Lotus/Mercedes +1:06.664
8. Nico Hülkenberg Force India/Mercedes + 1 krug
9. Daniil Kvjat Red Bull/Renault + 1 krug
10.Romain Grosjean Lotus/Mercedes + 1 krug
11.Sergio Pérez Force India/Mercedes + 1 krug
12.Carlos Sainz Toro Rosso/Renault + 1 krug
13.Daniel Ricciardo Red Bull/Renault + 1 krug
14.Marcus Ericsson Sauber/Ferrari + 1 krug
15.Max Verstappen Toro Rosso/Renault + 1 krug
16.Felipe Nasr Sauber/Ferrari + 2 kruga
17.Will Stevens Marussia/Ferrari + 4 kruga

Odustali:
Roberto Merhi Marussia/Ferrari
Jenson Button McLaren/Honda
Fernando Alonso McLaren/Honda

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti