Hamilton ostao u trci za svjetskog prvaka

Britanac slavio u Mexicu

Hamilton ostao u trci za svjetskog prvaka

Britanski vozač Lewis Hamilton ostao je u trci da odbrani naslov svjetskog prvaka nakon što je danas slavio u 19-toj trci sezone i to za Veliku nagradu Mexica.

Formula 1 se prošle sezone vratila u Mexico nakon čak 25 godina pauze, a ponovo je atmosfera na tribinama oduševila sve ljubitelje ovog sporta. Tribine su bile pune, dan prelijep, baš pravo vrijeme za Lewisa Hamiltona da slavi novu pobjedu i pokuša ostati u trci za šampionsku titulu.

Upravo to se i desilo. Hamilton je startao sa prve pozicije te je veoma dobro ušao u prvu krivini i nije dopuštao Rosbergu priliku da ga ugrozi. Sama trka do kraja nije bila toliko zanimljiva, a prije svega zahvaljujući sjajnoj vožnji Britanca. Njegov timski kolega i vodeći u ukupnom poretku Nico Rosberg danas je vozio baš onoliko koliko mu je trebalo, barem je takav utisak.

Naime, Rosbergu do kraja trebaju još samo dva druga mjesta i on će po prvi put u karijeri postati šampion Formule 1. Upravo to je vjerovatno i imao na umu pa se danas u Mexicu bez veće borbe zadovoljio drugom pozicijom. 

Kada je u pitanju borba za pobjedničko postolje, odnosno treće mjesto, ona je bila dosta zanimljivija. Verstappen je bio treći sve do posljednjih nekoliko krugova, a tada je u napad krenuo Sebastian Vettel. Vettel je pokušao zaobići Verstappena, ali Holanđanin je zbog kasnog kočenja presjekao jednu krivinu i do kraja uspio da ostane na trećem mjestu.

Iako su iz Red Bulla poručili Verstappenu da treba pustiti Vettela da ga zaobiđe, ovaj to nije uradio, ali je kasnije Direkcija trke ipak dodijelila treću poziciju Vettelu.

Četvrti je završio Verstappen, a peti njegov timski kolega Ricciardo. Kada je u pitanju ukupni poredak, Rosberg sada ima 349 bodova, dok je Hamilton samo 19 boda iza. Naredne dvije trke voze se u Brazilu i Abu Dhabiju i Rosberg može do titule ukoliko osvoji najmanje dva druga mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije