Hamilton sigurnom vožnjom do nove pobjede

Svjetski prvak pobjedom otvorio sezonu

Hamilton sigurnom vožnjom do nove pobjede

Lewis Hamilton je pobjedom na stazi Albert Park krenuo furiozno u odbranu naslova svjetskog prvaka. Zahvaljujući Hamiltonu i Mercedesu prva utrka sezone je bila dobrim dijelom lišena neke velike neizvjesnosti. Drugo mjesto je pripalo Nici Rosbergu, treće Sebastianu Vettelu koji polako rastjruje tmurne oblake iznad Maranella koji su se godinama skupljali.

Hamilton je odmah na startu utrke postavio stvari na svoje mjesto. Iza njegovih leđa došlo je do male gužve, najgore je prošao Maldonado. Safety car se pojavio na stazi, dok se broj bolida drastično počeo smanjivati iza.

Odustala su odmah oba Lotusa, Magnussen, Kvyat, Bottasa nije bilo zbog problema sa leđima. Nakon deset krugova Hamilton je imao skoro sekundu prednosti ispred Rosberga, dok je Massa bio još šest sekundi sporiji. Raikkonen i Ricciardo su vodili nešto zanimljiviji duel, ali Finac nije mogao proći Australaca.

Probao je kroz boksove, ali su njegovi mehaničari napravili grešku pa su mu dodatno posao otežali. Nakon drugog odlaska u boks Raikkonen odustaje jer mu mehaničari nisu dobro pričvrstili zadnji lijevi točak. Prije njega je svoju utrku završio i najmlađi na stazi Max Verstappen.

Vettel je kroz boksove nadmudrio Massu koji u nastavku utrke nije mogao zaprijetiti. Sjajnu utrku je odradio mladi Felipe Nasr u Sauberu  koji je došao na kraju do potpuno zasluženog petog mjesta. Ricciardo je bio šesti i on je ujedno bio posljednji vozač koji nije zaostajao za više od jednog kruga. Veliki dan Saubera je kompletirao Ericsson na osmom mjestu. Deveti je također bio dobar Carlos Sainz Junior  dok je Perez završio deseti. Trku je završilo svega jedanaest bolida, Button je bio jedini van bodova.

Rezultati VN Australije:
1. Lewis Hamilton         Mercedes 1:31m54.067
2. Nico Rosberg            Mercedes + 7.640
3. Sebastian Vettel        Ferrari     + 25.523s
4. Felipe Massa            Williams/Mercedes + 29.196s
5. Felipe Nasr               Sauber/Ferrari    + 1m26.149s
6. Daniel Ricciardo        Red Bull/Renault + 1 krug
7. Nico Hulkenberg        Force India/Mercedes +1 krug
8. Marcus Ericsson        Sauber/Ferrari         + 1 krug
9. Carlos Sainz Jr.        Toro Rosso/Renault + 1 krug
10.Sergio Perez            Force India/Mercedes + 1 krug
11.Jenson Button          McLaren/Honda + 2 kruga
Odustali:
Kimi Raikkonen            Ferrari                   
Max Verstappen            Toro Rosso/Renault   
Romain Grosjean           Lotus/Mercedes           
Pastor Maldonado          Lotus/Mercedes           

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.