Hamilton slavio na domaćem terenu u trci prepunoj preokreta

VN Velike Britanije

Hamilton slavio na domaćem terenu u trci prepunoj preokreta

Britanski pilot Mercedesa Lewis Hamilton trijumfovao je po treći put na domaćoj stazi Silverstone, odnosno na Velikoj nagradi Velike Britanije.

On je krenuo sa prve startne pozicije, ali nije vodio od početka do kraja. Iznenadili su ga startovi Felipea Masse i Valtterija Bottasa, koji su nakon prvog zavoja bili vodeći dvojac. Nico Rosberg, timski kolega Lewisa Hamiltona, je pritom s druge pao na četvrtu poziciju.

Dosta dugo su dva bolida Williamsa držala vodeće pozicije, a onda je pala prva kiša. Ona je omogućila povratak Hamiltona na prvu poziciju, a nešto kasnije i Rosberga na drugu.

Druga kiša na trci je izbacila Williamse sa pobjedničkog postolja. Sebastian Vettel, Nijemac koji je poznat po svojim vozačkim sposobnostima po kišovitom vremenu, iskoristio je situaciju, ušao u boks prije svih po gume za kišu i odradio strašno dobar idući krug.

pozicija vozač tim vrijeme
1.

Lewis Hamilton

Mercedes

 1:32.248

2.

Nico Rosberg 

Mercedes

1:32.361

3.

Felipe Massa 

Williams

1:33.085

4.

Valtteri Bottas 

Williams

1:33.149

5.

Kimmi Raikkonen

Ferrari

1:33.379

6. Sebastian Vettel

Ferrari

 1:33.547

7.

Danil Kvya

 Red Bull 

1:33.636

8.

Carlos Sanz 

Toro Rosso

1:33.649

9.

 Nico Hulkenberg 

 Force India 

1:33.673

10.

 Daniel Ricciardo 

Red Bull 

1:33.943

 

Nakon tog jednog kruga Bottas i Massa su otišli po kišne gume, ali je već bilo prekasno, Vettel je već odmakao.

Hamilton je tako zaradio novih 25 bodova, Rosberg 18, a Vettel 15. Ukupni pored ostao je identičan kao i nakon prošle trke, samo što se razlika između tri spomenuta vozača malo povećala.

Slijede tri pauze pa Velika nagrada Mađarske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.