Hamilton slavio u Bahreinu

Formula 1

Hamilton slavio u Bahreinu

E. Škorić

Svjetski prvak Lewis Hamilton nastavlja svoju dominaciju. Na vN Bahreina, Hamilton je iza sebe ostavio vozača Ferrarija Kimija Raikkonena i svog timskog kolegu Nicu Rosberga.

Hamilton je iskoristio svoje pole position, poveo je utrku koja je već na startu ponudila zanimljiv duel
između Kimija Raikkonena i Nice Rosberga. Finac se prošao drugi bolid Mercedesa i tu kao da je najavio ono što će se dogoditi na samom kraju utrke. Tri kruga kasnije Nico je vratio treće mjesto, a onda je uspio već u narednom krugu proći i Vettela. Sebastian je krug ranije napravio grešku, što je naravno pomoglo Rosbergu.

I ta greška bila je samo jedna u nizu koje je pravio vozač Ferrarija danas. Uskoro su krenuli i prvi ulasci u boks. Redom Vettel, Hamilton, Raikkonen i nakon promjene guma pored na vrhu ostaje isti. Dva Mercedesa, pa dva Ferrarija. U tom dijelu utrke vidjeli smo i nekoliko zanimljivih duela, Massa, Hulkenberg, Alonso i Nasr su se prestizali, ali su bili van bodova.

U 33. krugu Vettel ponovo ide u boks po srednje meku komponentu guma, iste uzima Hamiltona. Rosberg je po izlasku iz boksa došao iza leđa Vettelu, ali vozač Ferrarija pravi još jednu grešku, pa ga opet Nico prolazi.Uz to, Vettel je oštetio prednje krilo pa je opet morao u boks iz kojeg izlazi na peto mjesto. Raikkonen je pričekao sa svojim odlaskom u boks, uzeo je meke gume, pa se nakon 42. kruga našao na trećem mjestu iza Hamiltona i Rosberga, dok je četvrti bio Bottas.

Hamiltonovo prvo mjesto nije moglo biti ugroženo, ali se zato prednost Rosberga u odnosu na Raikkonena topila. Ništa manje nije bilo uzbudljivo u borbi za četvrto mjesto. Vettel je skoro došao na rep bolida Williamsa, ali je onda stigle još jedna njegova greška. Uspio je nekako zakočiti pa je izbjegao kontakt sa Bottasom. Dva kruga prije kraja svoju početničku pravik Rosberg što je znao kazniti Kimi Raikkonen koji na kraju ciljem prolazi kao drugi. Vettel je završio na kraju uz četiri velike greške na petom mjestu, Ricciardo je šesti, vrlo dobri Grosjean sedmi. Osmi je Perez, deveti Kvyat, a deseti Massa. Massa je imao problema u krugu za zagrijavanje, bolid se ugasio pa je starto iz pitlinea, dok mehaničari McLarena nisu uspjeli srediti Buttonov bolid, pa je Britanac propustio današnju utrku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.