Hamilton u blagoj prednosti ispred Rosberga

Pet utrka prije kraja sezone

Hamilton u blagoj prednosti ispred Rosberga

Ako su u Mercedesu planirali ovakav završetak sezone onda im svaka čast. Pet utrka prije kraja Lewis Hamilton je na vrhu poretka, ali ima samo tri boda više Nice Rosberga.

Na početku sezone imali smo dominaciju Hamiltona koji je ostvario četiri vezane pobjede, nakon čega Nico prvi prolazi ciljem u Monte Carlu, Austriji i Njemačkoj. Hamilton je u tom periodu upisao pobjedu na domaćem terenu u Silverstoneu, dva puta je bio drugi, dva puta treći. Britanac se vratio na vrh nakon Monze i Singapura.

Ostalo je još pet utrka i sada je na potezu Mercedes koji se mora pobrinuti da obojica vozača imaju do kraja konkurentan bolid. To će biti jako važno za ekipu kako bi prije svega izbjegli priče o favoriziranju jednog ili drugog vozača, odnosno sabotiranju jednog ili drugog. U tom slučaju bi kvaliteta vozača došla do izražaja, taktika i procjena trkačkih inženjera. Gledajući staze na kojima će se voziti do kraja sezone iskustvo bi moglo odigrati određenu ulogu.

U Japanu Hamilton ima jednu pobjedu, jedno treće mjesto dok Nico niti jednom nije bio blizu postolja u sedam nastupa. Lewis ima pobjede i u Americi, Abu Dhabiju, Rosberg jedno treće mjesto u Abu Dhabiju. Rusija je totalna nepoznanica za obojicu, Brazil ne leži niti jednom niti drugu. Ukupno gledajući mogli bi smo napisati kako je Lewis u blagoj prednost. Godinu dana je duže u svijetu Formule 1, ali ono što je najvažnije Hamilton zna šta znači biti svjetski prvak.

U ovoj sezoni smo vidjeli puno toga, ali je čini ipak kod Rosberga " fitilj nešto kraći" što nije za odbaciti kada imate ovakvu završnicu. Svoju kvalitetu Hamilton je potvrdio u Singapuru ovog vikenda kada je u drugom dijelu utrke bio neuhvatljiv iako je vozio na poprilično potrošenim gumama. Ono što je svakako zanimljivo ljubiteljima Formule 1 jeste ta završnica sezone koja mora biti uzbudljiva.

Baš kao što je to bio slučak 1989. i 1990. godine kada su odluke padale u završnici žestokih duela Senne i Prosta, ranije Hunta i Laude, pa onda kasnije Michaela Schuamchera i Damona Hilla, Haikkenna i Schumachera. U tim duelima je bilo svega i svačega zato i sada ljubitelji Formule 1 moraju biti spremni na sve.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.