Hamilton u prednosti, Rosberg ne odustaje

Mogu li dupli bodovi presuditi?

Hamilton u prednosti, Rosberg ne odustaje

Tri utrke, 17 bodova razlike, dvostruki bodovi u posljednjoj utrci. Dovoljno da bi smo uživali u završnici sezone. Ostaje pitanje da li Nico Rosberg može stići Lewisa Hamiltona?  Da li će Mercedes imati dva jednako konkuretna bolida? Kakvu će taktiku imati jedan, kakvu drugi vozač?

Ono što je činjenica u ovom trenutku jeste da je Lewis u formi. Četiri utrke, četiri pobjede, Rosberg je bio tu negdje, ali nije mogao na pravi način zaprijetiti. Još tome treba dodati da je Rosberg odustao u Singapuru. Ovog vikenda se vozi utrka na stazi u Austinu.

Treća na stazi koju je dizajnirao Hermann Tilke, ali koja za razliku od većine njegovih nudi dovoljno prostora za pravo utrkivanje. U dvije dosadašnje utrke vožene na ovoj stazi, Rosberg nije bio niti blizu postolja, dok je Hamilton odmah već na prvoj utrci došao do pobjede. Naravno, treba pričekati, vidjeti kako će se stvari razvijati u kvalifikacijama, a onda i u samoj utrci.

Rosberg ne smije sebi dozvoliti luksuz eventualnog odustajanja, pa ćemo vidjeti kako reagovati ukoliko
Hamilton povede utrku što je vrlo izvjesno. Ako već na stazi ne može proći ispred Hamiltona, Rosberg bi mogao taktizirati. Recimo da naredne dvije utrke ostane iza Hamiltona, a onda u posljednjoj krene na sve ili ništa u Abu Dabiju. U takvoj situaciji bi dodatno pojačao pritisak na Hamiltona.

Iskusni Niki Lauda smatra također kako je Rosberg u težoj situaciji  jer je njegov timski kolega trenutno na svom vrhuncu. I navijači se slažu. Prema anketi njemačke novinske agencije SID, tek 22% ispitanih vjeruje da Nijemac može do naslova svjetskog prvaka. Hamilton je 2008. godine postao svjetski prvak bukvalno u posljednjem krugu VN Brazila kada je prošao Glocka i sa jednim bodom prednosti na kraju je završio ispred Felipea Masse.

" Danas je situacija drugačija, jer tada sam se borio protiv vozača u drugim ekipama. Sada se borim protiv vozača koji vozi za istu ekipu, ima isti bolid i iste podatke. Jako je teško biti brži u takvoj situaciji. Kao da igramo poker samo što Nico i ja možemo vidjeti karte jedno drugome pa nam je onda teže pobijediti jedan drugoga " kaže Hamilton.

" Znam da mogu pobijediti na svakoj utrci, stoga se moja taktika neće previše promijeniti. Neću se predati sve dok ne vidim kockastu zastavu u Abu Dhabiju" dodaje Rosberg.

Bilo kako bilo, tri utrke su pred nama. U sportu, pogotovo Formuli 1 sve je moguće. Ono što očekuju ljubitelji Formule 1, to je borba do samog kraja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.