Hamiltonu pole position, Vettel ozbiljno zaprijetio

Lewis do 40.pole positiona, Vettel drugi

Hamiltonu pole position, Vettel ozbiljno zaprijetio

Sve ono o čemu je pričao Lewis Hamilton nakon završetka slobodnih treninga očito je bilo s razlogom. Lewis jeste ostvario očekivani novi pole position, ali je njegova prednost u odnosu na Sebastiana Vettela na kraju kvalifikacija minimalna, tek 74 hiljadita dijela sekunde. Nico Rosberg će pak startati iz drugog reda zajednom sa Danielom Ricciardom.

Kvalifikacije za VN Malezije su se zakomplikovale onog trenutka kada se nebo otvorilo početkom drugog dijela kvalifikacija, bolidi su brzo završili u boksovima, nakon čega su se upalila crvena svijetla na semaforu. Uslijedio je klasični prolom oblaka iznad Sepanga i duža pauza dok se situacija nije smirila.

Treći, presudni dio kvalifikacija odgođen za 15 minuta zbog jake kiše koja je počela padati tokom drugog dijela, pa su vozači uspjeli odvoziti u tom dijelu samo jedan mjereni krug na suhoj stazi. Prvi dio kvalifikacija, ujedno posljednji u Sepangu danas je bio za jednog vozača Saubera (Nasr), dva McLarena (Buttona i Alonsa), te dva Manora (Merhi i Stevens). Q3 nisu uspjeli izboriti Raikkonen, Maldonado, Hulkenberg, Perez i Sanz.

Vettel je danas odlično vozio, u jednom trenutku trećeg dijela vozač Ferrarija se našao na prvom mjestu, ali je Nico uspio biti brži za dvije sekunde. To je bio izazov za Hamiltona kojeg je u jednom trenutku blokirao Nico, ali je Lewis bio za više od sekunde brži od Rosberga. Na kraju je Vettel odradio odličan krug u samom finišu te je došao vrlo blizu Hamiltonu. Lewis je 40. pole position ostvario u vremenu 1:49.834. Na četvrtom i petom mjestu su se našla dva Red Bulla, Ricciarda i Kvyata, dok je odličan posao odradio mladi Max Verstappen koji je završio na šestom mjestu. Massa je sedmi, Grosjean osmi, dok su na devetom i desetom mjestu na kraju ostali Bottas i Ericsson.

Rezultati kvalifikacija:
1. Lewis Hamilton  Mercedes 1:49.834        
2. Sebastian Vettel Ferrari + 0.074   
3. Nico Rosberg      Mercedes + 0.465   
4. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault + 1.707   
5. Daniil Kvyat     Red Bull-Renault + 2.117   
6. Max Verstappen Toro Rosso-Renault + 2.147   
7. Felipe Massa     Williams-Mercedes + 2.639   
8. Romain Grosjean Lotus-Mercedes + 3.147   
9. Valtteri Bottas Williams-Mercedes + 3.345   
10.Marcus Ericsson Sauber-Ferrari + 3.427
---------------------------------------------------
 
    Q2 cut vrijeme       1:41.748          
11. Kimi Raikkonen Ferrari + 2.797   
12. Pastor Maldonado Lotus-Mercedes + 2.821   
13. Nico Hulkenberg Force India-Mercedes + 3.646   
14. Sergio Perez Force India-Mercedes + 4.092   
15. Carlos Sainz Toro Rosso-Renault + 4.324   
---------------------------------------------------
    Q1 cut vrijeme         1:41.036          
16. Felipe Nasr    Sauber-Ferrari    + 2.039   
17. Jenson Button McLaren-Honda     + 2.366   
18. Fernando Alonso McLaren-Honda + 2.476   
19. Roberto Merhi Manor-Ferrari + 7.408   
20. Will Stevens Manor-Ferrari    -:--.---    

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.