I Saab želi ponovo u WRC prvenstvo
Saab nekada

Posrnuli švedski velikan

I Saab želi ponovo u WRC prvenstvo

M. Maksimović

Švedski proizvođač automobila Saab mogao bi za dvije sezone pojaviti u svjetskom reli prvenstvu WRC. Godine 1979. Stig Blomqvist je zajedno sa Björnom Cederbergom ostvario pobjedu na Švedskom reliju vozeči Saab 99 Turbo i to je posljednja pobjeda koju ovaj proizvođač automobila pamti, jer se upravo Saab povukao na kraju te godine.

Sada se sve glasnije priča o tome kako bi se Saab mogao pojaviti u svjetskom reli prvenstvu za dvije godine sa svojim modelom 9-1 ili 9-2, a koristio bi BMW-ov 1.6 turbo motor koji će najvjerovatnije koristiti još jedan povratnik, Mini.

Nezvanično se saznaje kako su rukovodeći direktori Saaba održali već nekoliko sastanaka sa šefovima WRC-a. Podsjećamo da je kompanija Saab prošle godine bila na rubu propasti nakon čega su dobili novog vlasnika, holandskog proizvođača Spyker.

Tokom 60-tih i 70-tih godina glavna zvijezda Saaba bio je "Stig" Lennart Blomqvist koji je ostvario pet pobjeda na Švedskom reliju, uključujući tu posljednju 1979.godine. Prvu je ostvario 1971.godine (Saab 96 V4), nakon čega slijedi niz 1972. (Saab 96V V4), 1973. (Saab 96 V4), pa pobjeda 1977 (Saab 99 EMS).Pored toga Saab ima pet pobjeda na velikom RAC relliju, pa pobjede u Finskoj, na Kipru koje su ostvarene sedamdesetih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.