Iz Katara počinju uzbuđenja
Sva pažnja je usmjerena prema Rossiju

Nova sezona se otvara u Kataru

Iz Katara počinju uzbuđenja

M. Maksimović

Noćnom utrkom za VN Katara na stazi Losail International starta nova sezona svjetskog prvenstva u motociklizmu. Prva utrka se vozi pod svjetlima refletkora, a posljednja je na rasporedu 8.novembra u Španiji, za VN Valencije.

Klasa Moto GP:
Naravno da će u centru pažnje biti kraljevska klasa u kojoj Valentino Rossi brani naslov najboljeg iz prošle godine. Rossi je u svojoj karijeri, osam puta bio najbolji, šest u najjačoj klasi, dok je po jednom na kraju slavio u nižim klasama do 250 cc i 125 cc. Rossi je i ove godine favorit, a član je Fiat Yamaha Teama. Njegov glavni konkurent bi trebao biti Casey Stoner, član Ducati Marlboro Teama. Stonerovi rezultati bi mogli uveliko ovisitit o njegov problematičnom zglobu. Tu je i Dani Pedrosa, a dobri rezultati se očekuju od Jorgea Lorenza. Također treba spomenuti Setea Gibernaua koji se vraća nakon dvije godine pauze. Gibernau i Rossi su dugo vremena bili na ''ratnoj nozi'', ali su prije početka sezone pomirili.

Klasa do 250 cc:
Najveća zvijezda klase do 250 cc je Marco Simoncelli, aktuelni svjetski prvak, čovjek kojeg mnogi vide kao nasljednika, Valentina Rossija. Ove godine glavni konkurenti Marca Simoncellija bi trebali biti Španac Alvaro Bautista odnosno Mađar Gabor Talmacsi koji je prošle godine završio na trećem mjestu ukupnog poretka u klasi do 125 cc. Pažnju treba obratiti i na Japanca Aoyamu, Talijana Passinija, te Francuza Di Meglija koji je lanio bio najbolji u klasi do 125 cc.

Klasa do 125 cc:
Najslabija klasa je za mnoge nebitna, ali u ovoj klasi godinama gledamo standardno  dobre utrke. Nema Di Meglija i Talmascia, što znači da bi glavni favoriti za osvajanje naslova prvaka, trebao biti Talijan Simone Corsi koji je lani bio drugi u ukupnom poretku. Tu je Nijemac Stefan Bradl, Španac Julian Simon kao i Britanac Bradley Smith. Ipak ovo je kategorija u kojoj je sve moguče, pa nije isključeno da neko od manje poznatih vozača iskoči na startu.

Ove sezone ćemo gledati 17. utrka, a svi vozači će ove sezone korisiti Bridgstone gume, a
na posljednjih sedam utrka motociklisti će na raspolaganju imati po pet motora. od ostalih novina
barem kada se priča o pravilima, sada petkom imamo jedan slobodan trening, dok su preostali slobodni treninzi kao i subotnje kvalifikacije smanjene na 45 minuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.