Je li sporan nos na bolidu Red Bulla ?

Nos od gume

Je li sporan nos na bolidu Red Bulla ?

M. Maksimović

Nakon što su se na internetu pojavile usporene snimke zaustavljanja u boksu Sebastiana Vettela tokom VN Abu Dhabija, počelo se raspravljati o ''gumenom'' nosu na bolidu Red Bulla.

U krugovima Formule 1, odnosno u medijima, mnogi su se počeli pitati da li Red Bull na ovaj način krši pravila.Objašnjenje nije ponudio Red Bull već njemački časopis Auto Motor und Sport. Njihov novinar Tobias Gruner je mišljenja kako se prednji dijelovi odnosno prednji dio nosa prave od nešto lakših materijala kako bi odgovorili na zahtjeve FIA-e.

 

Problem se pojavio u onom trenutku kada je jedan od mehaničara u boksu rukom za kratko deforimisao nos bolida. Odmah se počelo govoriti o fleksibilnim prednjim krilima, dok  gruner tvrdi kako se prvih 150 mm prednjeg dijela bolida odnosno ekstremiteta nosa uglavnom pravi od fleksibilnijih materijala i to upravo zbog FIA-onog crash testa.Ekipe nisu zadovoljne sa ovim objašnjenjem pa razmišljaju o protestu koji bi trebao stići na adresu FIA-e.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.