Još jedna sigurna pobjeda Hamiltona

Vettel dva kruga prije kraja ostao bez postolja

Još jedna sigurna pobjeda Hamiltona

Lewis Hamilton je pobjednik utrke za VN Belgije. Pole postion koji je izborio dan ranije, Lewis je pretvorio u još jednu sigurnu pobjedu. Drugo mjesto je zauzeo Nico Rosberg, dok je sjajan rezultat napravio vozač Lotusa Romain Grosjean izborivši najnižu stepeni pobjedničkog postolja. Prvog za njegovu ekipu na VN SAD 2013. godine.

Utrku je poveo Lewis Hamilton ispred Pereza, Ricciarda, Bottasa, Rsoberg je pao za tri mjesta. Sergio Perez se nije želio ostati na tome, probao je napasti Hamiltona, ali se vozač Mercedesa odbranio. Nico Rosberg je vratio jedno izgubljeno mjesto, pretekao je Bottasa koji se morao odbraniti i od Vettela. Istovremeno, Grosjean se zaustavio na stazi.

U problemima se našao i Sanz, ali je ostao u utrci. Do šestog kruga Perez je kasnio za Hamiltonom već tri sekunde. Ricciardo je došao u situaciju da napadne Pereza, ali je Red Bull odlučio pozvati svog vozača u boks.

Rosberg je u finišu prvog kruga pretekao Botasa, kojeg je odmah napao Fetel, a trka je ubrzo bila gotova za vozača Lotusa Romana Grožana, koji se zaustavio na stazi. Kako je uskoro u boksu bio i Bottas, Rosberg je došao na drugo mjesto. Većina vozača je u tom periodu boravila u boksu, a veliku borbu po izlasku na stazi su vodili Grosjean i Bottas.

Bottas se našao u velikim problemima ni kriv ni dužan jer su ljudi u boksu napravili nevjerovatnu stvar. Po izlasku iz boksa mnogi nisu mogli vjerovati jer je Finac imao tri srednje- tvrde gume te jednu prednju
meku. Nakon što je Hamilton otišao u boks vodstvo je preuzeo Vettel dok je Nico bio daleko iza. Onog trenutka kada se Rosberg približio, Vettel je otišao po nove gume. Nakon što su svi vozači odradili jedno zaustavljanje u boksu, Hamilton je vodio ispred Rosberga, Pereza, Ricciarda, Grosjeana i Vettela

Bottas je morao odraditi kaznu zbog greške u boksu, Grosjean je zbog greške Ricciarda dostigao Australca, dok je Rosberg došao Hamiltonu na tri i pol sekunde zaostatka. Grosjean je prošao Pereza prije nego što se bolid Red Bulla u kojem je Danile Ricciardo zaustavio. U toku virtualnog safety cara dio vozača je odlučio odraditi još jedno zaustavljanje u boksu. Dio ali ne i vodećio dvojac. Rosberg se spustio na oko dvije sekunde iza leđa Hamiltona.

U 31. krugu Hamilton je otišao u boks iako su gume bile u dosta solidnom izdanju, Rosberg je to napravio krug kasnije i vratio se na drugo mjesto. Već tada je bilo jasno da Lewis teško može ispustiti novu pobjedu. Iza njihov leđa borbu za treće mjesto vodili su Vettel i Gosjean.

Odustajanje Ricciarda, Red Bull je kompenzirao dobrim nastupom Kvyata koji se do kraja uspio probiti na peto mjesto. I kada se činilo da Vettel ide na sigurno treće mjesto, rizik sa jednim ulaskom u boks skupo plaćaju.Dva kruga prije kraja puca zadnja desna guma na bolidu Ferrarija i Vettel ostaje bez postolja. Grosjean i Lotus su završili na trećem mjestu. Kvyat je četvrti, Perez peti, Massa šesti...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.