Kinezi kupili većinski udio u Pirelliju

Tronchetti ostaje direktor

Kinezi kupili većinski udio u Pirelliju

Teme:

Kompanija China National Chemical, kupila je većinski udio u Pirelliju čija se vrijednost procjenjuje na 7 milijardi eura. Bez obzira na to dosadašnji generalni direktor Pirellija Marco Tronchetti ostaje na toj funkciji.

Istovremeno, novi čovjek za investicije biti će Zhang Yi koji podnosi izvještaj državnoj komisiji za nadgledanje. Sam Zhang Yi je naravno član i Komunističke partije. Nova promjena vlasništva sigurno neće imati uticaja na svijet Formule 1.

Sredinom januara prošle godine Pirelli je produžio ugovor sa Formulom 1 na još tri godine i pored velikih problema koji su bili prisutni sa gumama godinu ranije. Predhodno je Pirelli 2010. godine naslijedio japanski Bridgestone nakon što je potpisan trogodišnji ugovor. U trenutku kada je Bridgestone najavio povlačenje Cooper Avon i Michelin su bili glavni kandidati, ali je Pirelli uskočio sa uslovima koji su za Formulu 1 bili najprihvatljiviji.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.