Lewis Hamilton drugi put u karijeri svjetski prvak

Prvi kao vozač Mercedesa nakon 1955. godine

Lewis Hamilton drugi put u karijeri svjetski prvak

Lewis Hamilton je pobjedom u Abu Dhabiju stavio tačku na i kada je pitanju ova sezona. 33. pobjedom u karijeri Britanac je potvrdio svoj drugi naslov svjetskog prvaka čime je dostigao Grahama Hilla, Jima Clarka, Jackie Stewarta ali i Emersona Fittipladija, Alonsa, Hakinena. Prvi svjetski prvak u Mercedesu nakon Fangia 1955. godine.

Iako je Rosberg bio spreman za veliki okršaj, iako se nadao da bi eventualno Hamilton mogao napraviti neku veliku grešku, nije mogao ništa napraviti. Već na startu utrke Hamilton je prošao Rosberga kako bi mu odmah na startu dao znanja da neće kalkulisati. Rosberg se trudio, pokušavao, ali nije imao sreće sa bolidom. Prvi problemi su se javili u 25 krugu, Rosberg nije odustajao iako je bilo sve teže iz kruga u krug, na kraju je pao na 14. mjesto.

Slika koju smo već vidjeli ove sezone, Rosberg je svoj pole position upropastio odmah na startu utrke, Lewis Hamilton ga je pretekao i vrlo brzo se odvojio. Nakon samo tri kruga Hamilton je imao sekundu i pol ispred Rosberga, dok je Massa kasnio za bolidima Mercedesa više od dvije sekunde kao treći. Hamilton je svoje prvo mjesto držao bez većih problema, dok je nešto zanimljivije bilo među bolidima od petog do osmog mjesta. Tu se poredali Raikkonen, Alonso, Kvyat i Bottas.

Prvi je u boks išao Alonso, dok je Hamilton to napravio u 11. krugu. Britanac se vratio na stazu iza Masse i Rosberga, ali ne zadugo jer je i Nico završio u boksu. Kada je to napravio Massa, Lewis se vratio na prvo mjesto, ispred Rosberga. Nico je bio na zaostatku dvije i pol sekunde, a onda je Rosberg napravio dvije vezane greške i Lewis je otišao na četiri sekunde prednosti. Pojavili su se prvi problemi sa bolidom  Rosberga, počeo je gubiti snagu, Hamilton je stvario i više od sekunde po krugu. Massa je u 27 krugu pretekao Rosberga koji je putem radio veze obavjestio svoju ekipu kako gubi snagu, dobio je informaciju kako ne radi ERS sistem, što se vidjelo po vremenima.

Monotoniju na stazi razbijali su bolidi i vozači koji su se borili za plasman daleko od vodećih. Uz sve to, vidjeli smo kako se zapalio bolid Pastora Maldonada.

U 32. krugu Hamilton ide na zamjenu guma na stazu izlazi iza drugoplasiranog Rosberga, ali samo za kratko, nemoćni Nico gubi i treću poziciju u naletu Finca u Williamsu, Bottasa. U 35. krugu Rosberg je otišao u boks nakon čega se nastavilo njegovo mučenje, u međuvremenu je pao na sedmo mjesto. Massa je ostao na vrhu i polako je dizao svoju prednost na velikih 14 sekundi, ali bez drugog ulaska u boks.

Sa druge strane Rosberg je opet napravio jednu grešku, problemi na bolidu su bili sve veći, što su iskoristili vettel i Button. Vodeći Massa 11. krugova prije kraja uzima super mekanu komponentu guma i dolazi iza leđa Hamiltona, na nekih malo više od deset sekundi zaostatka. Do kraja utrke gledali smo Hamiltona koji je sigurno držao prvo mjesto, Massa je sjajno vozio trudeći se da napravi nešto više, ali
nije mogao bolje od drugog mjesta, dok je sjajan dan Williamsa zaokružio Bottas na trećem.

Odličan posao su s obzirom na kaznu napravili vozači Red Bulla, Ricciardo je na kraju došao do četvrtog mjesta, Vettel je završio osmi. između njih dvojice imali smo Buttona, Hulkenberga i Pereza, dok su posljednja dva mjesta među bodovima pripala Alonsu i Raikkonenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.