Lewis Hamilton ostvario 34. pole position u kariijeri
Foto: EPA.eu

Britanac starta s prve pozicije na VN Kine

Lewis Hamilton ostvario 34. pole position u kariijeri

Mercedesov vozač Lewis Hamilton krenut će sa prve startne pozicije na sutrašnjoj utrci za Veliku nagradu Kine.

Britanac je ostvario treću startnu poziciju u prve četiri utrke nove sezone, dok mu je ovo 34. pole position u karijeri čime je postao najuspješniji britanski vozač svih vremena.

Po teškoj i kišom natopljenoj stazi u Shanhaiju 29-godišnji Hamilton ostvario je vrijeme 1:53.860, dok je njegov klupski kolega Nico Rosberg ostvario četvrto vrijeme.

Između njih dvojice ugurala su se dvojica vozača Red Bulla Daniel Ricciardo i četvrostruki svjetski prvak Sebastian Vettel, koji je napokon ostvario dobar rezultat u novoj sezoni Formule 1.

S pete pozicije startat će vozač Ferrarija Fernando Alondo, dok je njegov klupski kolega Kimi Raikkonen svakako najveće razočarenje današnjih kvalifikacija. Finac će sutra krenuti tek s 11. pozicije.

Vrlo dobar plasman ostvario je i Felipe Massa za volanom Williamsa, koji jenzauzeo šesto mjesto, sedmi kreće Valtteri Bottas, također vozač Williamsa. Razočarenjima se mogu nazvati plasmani McLarenovih vozača Jensona Buttona i Kevina Magnussena, koji su zauzeli 12. i 15. mjesto.

Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Kine:
1. Lewis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:53.860
2. Daniel Riccardo (Australija) Red Bull 1:54.455
3. Sebastian Vettel (Njemačka) Red Bull 1:54.960
4. Nico Rosberg (Njemačka) Mercedes 1:55.143
5. Fernando Alonso (Španija) Ferrari 1:55.637
6. Felipe Massa (Brazil) Williams 1:56.147
7. Valtteri Bottas (Finska) Villiams 1:56.282
8. Nico Hulkenberg (Njemačka) Force India 1:56.366
9. Jean-Eric Vergne (Francuska) Toro Rosso 1:56.773
10. Roman Grosjean (Francuska) Lotus 1:57.079

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.