Lewis je ipak za korak ispred Nice

Kombinacije za rasplet

Lewis je ipak za korak ispred Nice

Do utrke u Abu Dhabiju ostalo je 11 dana. Naravno da ljubitelji Formule 1 sa nestrpljenjem očekuju konačni rasplet. Nakon godina vladavine Sebastiana Vettela Formula 1 će dobiti novog prvaka. Ili će Hamilton to biti po drugi put, ili mladi Rosberg po prvi.

U opticaju je mnogo kombinacija. Lewis je ipak u boljem položaju jer ipak bez obzira na dvostruke bodove ima određenu bodovnu prednost. Najednostavnije bi bilo da Britanac ostvari pobjedu, ali morat će to izgledati puno bolje nego što je bio slučaj u Interlagosu. Do titule može i sa drugog mjesta, ukoliko Rosberg pobjedi.

Ukoliko se Nico bude spuštao u poretku (drugi, treći, četvrti, peti, šesti) Lewisu će biti ssve lakše.
Onda može do titule i sa petog, šestog, osmog, devetog mjesta. Ukoliko recimo Rosberg završi kao šesti, Hamilton može uzeti naslov i bez osvojenih bodova u Abu Dhabiju.

Kod Rosberga je situacija obrnuta, on za naslov prvaka mora držati na odstojanju tri, četiri mjesta ispod sebe u poretku. To znači da je prvaka pod uslovom da pobjedi, a Lewis bude treći. Sa svakim nižim mjestom u poretku Britanac će morati biti četiri pozicije slabije plasiran ili lošiji od toga. U prevodu, ukoliko je Nico drugi, Lewis mora biti šesti, ako je Nijemac treći Britanac mora biti sedmi, itd.

Hamilton je na stazi u Abu Dhabiju slavio 2011. godine kao vozač McLarena. Jednom je bio drugi, ali je isto tako dva puta odustao, dok je prošle godine završio kao sedmi. Nico Rosberg je zadnji put u Abu Dhabiju došao do trećeg mjesta. Godinu ranije je odustao, jednom je ciljem prošao kao šesti, četvrti, deveti. Po rezultatima bi smo rekli da niti jedan niti drugi pretjerano ne obožavaju ovu stazu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije