Loeb kažnjen, pobjeda Hirvonena
Čudna su ta pravila....

Zbog branika bez bodova

Loeb kažnjen, pobjeda Hirvonena

M. Maksimović

Francuzu Sebastienu Loebu oduzeta je pobjeda na Australskom reliju. Loeb je kažnjen zbog tehničkih nepravilnosti na njegovom automobilu jednom minutom, pa je na kraju pobjeda pripala Fincu Miki Hirvonenu

Loeb je bez pobjede ostao zbog branika. Prednji branici na tri Citroenova automobila, koje su vozili Sebastien Loeb, Dani Sordo i Sebastien Ogier, nisu bili u skladu s pravilima, te su sva trojica vozača kažnjena jednom dodatnom minutom. To je rezultiralo time da je Loeb, koji je bio 12,5 sekundi brži od Hirvonena, padne s prvog na drugo mjesto, Sordo je usprkos kazni ostao treći, dok je Ogier pao s četvrtog na peto mjesto. Iz Citroena su najavili žalbu na ovu odluku.


Nakon ove kazne Loebu, u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva dvije utrke prije kraja SP-a Hirvonen vodi sa 78 bodova, dok Loeb ima 73. Do kraja sezone ostale su još utrke u Španiji i Velikoj Britaniji.


Rezultati:
1.Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Focus) 2:53:06.5
2.Sebastien Loeb-Daniel Elena (Fra-Mon/Citroen C4) 47.5
3.Dani Sordo-Marc Marti (Špa/Citroen C4) 1:04.6
4.Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Fin/Ford Focus) 1:52.0
5.Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Fra/Citroen C4) 2:23.3
6.Matthew Wilson-Scott Martin (VB/Ford Focus) 5:26.3


Ukupni poredak:
1.Mikko Hirvonen (Fin) 78
2.Sebastien Loeb (Fra) 73
3.Dani Sordo (Špa) 50
4.J-M Latvala (Fin) 36
5.Hening Solberg (Nor) 29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.