Loeb osigurao sedmi naslov
Loeb je najveći rally vozač

U sedam godina, sedam titula

Loeb osigurao sedmi naslov

M. Maksimović

Francuski vozač Sebastien Loeb pobjedom na domaćem reliju u pokrajini Alzas osigurao je sedmi naslov svjetskog prvaka zaredom.Sjajni Loeb u Alzasu je ostvario svoju 60. pobjedu na nekom reliju za Svjetsko prvenstvo, osiguravši naslov dvije utrke prije kraja.

U svijetu auto-moto sporta, Leob se izjednačio sa Michaelom Schumacherom i Valentinom Rossijem. Michael je sedam puta bio prvak u Formuli 1, Rossi u motociklizmu.Međutim, Leob je ispred pomenutih majistora, jer je svih sedam titula osvojio zaredom. Također vrijedno je spomenuti podatak da je Loeb zajedno sa Danielom Sordom osigurao naslov za Citron, šesti konstruktorski.

''Nevjerojatan je osjećaj pobijediti ovdje. Nisam očekivao da će se okupiti ovako puno ljudi uz stazu'', rekao je tridesetšestogodišnji Loeb.

Sa sedam naslov svjetskog prvaka Loeb je uvjerljivo najbolji relijaš svih vremena, drugo mjesto po broju naslova dijele Finci Juha Kankkunen i Tommi Makinen, koji imaju po četiri naslova.


Rezultati:
1. Sebastien Loeb (Fra/Citroen) 3:05:49.3
2. Daniel Sordo (Špa/Citroen) +35.7
3. Petter Solberg (Nor/Citroen) +1:16.8
4. Jari-Matti Latvala (Fin/Ford) +1:29.3
5. Mikko Hirvonen (Fin/Ford) +3:43.8
6. Sebastien Ogier (Fra/Citroen) +11:55.9


Poredak u Svjetskom prvenstvu – vozači:
1. Sebastien Loeb (Fra) 226
2. Sebastien Ogier (Fra) 166
3. Jari-Matti Latvala (Fin) 144
4. Petter Solberg (Nor) 133
5. Daniel Sordo (Špa) 125
6. Mikko Hirvonen (Fin) 104


Poredak u Svjetskom prvenstvu – konstruktori:
1. Citroen Total WRT 388
2. BP-Ford Abu-Dhabi WRT 277
3. Citroen Junior Team 193

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.