Loeb osvojio deveti naslov svjetskog prvaka

Na domaćem terenu u Francuskoj

Loeb osvojio deveti naslov svjetskog prvaka

M. Maksimović

Devet naslova svjetskog prvaka, 75 pobjeda, 111 postolja, 866 etapnih pobjeda.Tako glasi statistika novog starog, devetorostrukog svjetskog prvaka u relija, Francuza Sebastiena Loeba.

Loeb je danas ostvario trijumf na domaćem terenu, na reliju u Francuskoj čime je osigurao deveti uzastopni naslov svjetskog prvaka.Loeb je u pokrajini Alsace slavio ispred  Finca Jari-Matti Latvale u Fordu koji je imao 15 sekundi zaostatka dok je Finac Mikko Hirvonen u Citroenu bio treći sa 44 sekunde zaostatka. 

 


 

''Ostvario sam puno pobjeda, osvojio sam osam naslova, ali ovaj deveti je poseban jer je osvojen pred svojim navijačima. Cijela sezone je bila perfektna i zbog toga sam iznimno ponosan na ovaj uspjeh'' izjavio je Loeb koji je nakon subote imao 29.7 sekundi prednosti ispred drugog Finca Jari-Mattija Latvale (Ford), te 54.0 sekundi ispred trećeg momčadskog kolege, Finca Mikke Hirvonena.

 

Rezultati relija u Francuskoj:

 

1. Sebastien Loeb-Daniel Elena (Fra/MC/Citroën DS3)  3 h 32:53.0

2. Jari-Matti Latvala-Mikka Anttila (Fin/Ford Fiesta RS) + 15.5

3. Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen (Fin/Citröen DS3) + 44.1

4. Thierry Neuville-Nicolas Gisoul (Bel/Citröen DS3) +1:07.3

5. Mads Ostberg/Jonas Andersson (Nor,Šve/Ford Fiesta RS) +1:16.4 

 

Ukupni poredak:

 

1. Sebastien Loeb (Fra)  244

2. Mikko Hirvonen (Fin)  173

3. Jari-Matti Latvala (Fin) 131

4. Mads Ostberg (Nor) 125

5. Petter Solberg (Nor) 119

 

Poredak konstruktora:

 

1. Citroën Total World Rally Team 388

2. Ford World Rally Team          259

3. M-Sport Ford World Rally Team  137

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti