Lorenzo peti put prvak, Rossi nije uspio napraviti čudo

Završena MotoGP sezona

Lorenzo peti put prvak, Rossi nije uspio napraviti čudo

E. Škorić

Jorge Lorenzo slavio je u utrci Velike nagrade Valencije, posljednjoj utrci MogoGP sezone.

Rossi i Lorenzo borili su se za titulu, ali je Italijan morao startati posljednjeplasirani zbog incidenta na prošloj utrci. Rossi je morao završiti drugi da bi osvojio naslov bez obzira na rezultat Lorenza, no nije uspio u tome.

On je odmah na početku utrke stigao do 19. mjesta, a nakon dva kruga bio je 11. Lorenzo je predvodio utrku i nije ispuštao prvo mjesto.

"Doktor" se počeo probijati naprijed kako je prolazio koji krug, pa je došao do šestog mjesta, a 19 krugova prije kraja bio je već na petom mjestu.

Uspio je Rossi da se popne na četvrto mjesto, no razmak između vodećeg Lorenza i Marqueza, te Pedrose i Rossija iznosila je 13 sekundi 11 kurgova prije kraja. 

Iako je pokušavao, Rossi nije napravio čudo do kraja, a Lorenzo slavi novi naslov MotgoGP-a u kraljevskoj klasi.

Sedam krugova prije kraja Marquez se primakao blizu vodećem Lorenzu, Pedrosa i Rossi bili su daleko iza... Marquez je na Hondi napadao svog sunarodnjaka, koji je svim silama pokušavao da zadrži prvu poziciju. Pedrosa je u završnici obišao Marqueza, Španci su vodili žestoku borbu.

Lorenzo se odvaja u posljednja dva kruga, Marquez i Pedrosa vodili su bitku za drugo mjesto, Rossi je ostao na četvrtom mjestu. Lorenzo je do pete titule stigao sa 330 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.