Lotus 2013. godinu zaključio sa 64 miliona funti gubitka

Suprotno tvrdnjama gazde Lopeza

Lotus 2013. godinu zaključio sa 64 miliona funti gubitka

Nije nikakvo izneđenje, samo je definitivno potvrđeno. Ekipa Lotusa je tokom prošle, fiskalne 2013. godine imala 64 miliona funti gubitka. Na ovaj način su demantovane izjave gazde tima Gerarda Lopeza koji je izjavio ne tako davno kako Lotus nema finansijskih problema.

Prema Forbesu, do ovako nagomilanog gubitka je došlo prije svega zbog kamata na međukompanijske kredite između vlasnika tima i Genii Capitala. Prihodi u 2013. su ostali stabilni i iznosili su oko 92.6 miliona funti, ali su se gubici povećali za skoro 10 miliona nakon povećanja kamata. Do povećanja kamata je došlo jer su krediti uskoro udvostručeni pa su iznosili ogromnih 125 miliona funti. Situacija u 2014. godini bi trebala biti nešto drugačija jer je Lotus prodao 10 posto udjela Ruskoj kompaniji YotaPhone, nakon neuspješno završenih pregovora sa Quantum Motorsportom koji je trebao kupiti 35 posto dionica.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.