Marc Marquez ponovo svjetski prvak!
Foto: Marc Marquez (Honda) tokom prvog treninga pred Veliku nagradu Valencije

Španac odbranio naslov

Marc Marquez ponovo svjetski prvak!

Španski vozač Marc Marquez odbranio je titulu svjetskog prvaka u MotoGP klasi nakon što je današnju trku za Veliku nagradu Španije u Valenciji završio na trećoj poziciji. Njegov jedini rivan za titulu Andrea Dovizioso nije završio trku jer je izletio sa staze nekoliko krugova prije kraja, a i da se to nije desilo Marquez bi trećom pozicijom bio prvak.

Italijanski vozač Andrea Dovizioso imao je samo teoretske šanse za titulu na današnjoj trci jer je zaostajao čak 21 bod za Marquezom, ali nije se predavao, što je bilo i za očekivati. 

Marquez je danas poveo od prvog kruga, a kasnije je vodstvo preuzeo Johan Zarco. Dovizioso je bio 'zaglavljen' iza timskog kolege Jorgea Lorenza koji nije htio da ga propusti uprkos timskim naredbama. Marquez je u drugom dijelu trke odlučio da prestigne Zarca, ali je napravio grešku, izletio sa staze i vratio se na sedmu poziciju. Odmah nakon njega sa staze su izletili prvo Lorenzo, a potom i Dovizioso i trka za titulu je bila gotova. 

Za prvo mjesto su se do kraja borili Dani Pedrosa na Hondi i Johan Zarco na Monster Yamahi Tech 3, a pobjeda je na kraju pripala Pedrosi koji je na taj način zabilježio drugi trijumf ove sezone koja je za njega, realno gledajući, bila jako loša. Njegov timski kolega Marc Marquez titulu je proslavio trećom pozicijo na današnjoj trci. 

Foto: Španac Marc Marquez slavi šestu titulu svjetskog prvaka

Marquezu je ovo bila četvrta titula u Moto GP klasi, a ukupno šesta u karijeri i sve je bliži Rossiju koji ima devet titula od čega ih je sedam osvojio u najjačoj klasi. Obzirom da ima samo 25 godina, Marquez ima realne šanse da pretekne legendarnog Doktora. 

On je titulu osvojio sa 297 bodova, odnosno 36 više od Doviziosa, a treba spomenuti i to da je Honda osvojila titulu u konkurenciji konstruktora. 

Svemu dodajmo da će se prva trka u narednom šampionatu voziti za Veliku nagradu Katara 18. marta. 

POZICIJA VOZAČ VRIJEME
1. Dani Pedrosa (Honda) 46:08.125
2. Johann Zarco (Tech 3 Yamaha) + 0,3
3. Marc Marquez (Honda) + 10, 8
4. Alex Rins (Suzuki) + 13, 5
5. Valentino Rossi (Yamaha) + 13, 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi