Marquez: Ispunio sam svoje snove

Najmlađi svjetski prvak u istoriji

Marquez: Ispunio sam svoje snove

Ako je Sebastian Vettel "ubio" svaku neizvjesnost u završnici F1 sezone, u Moto GP klasi smo sve nadoknadili, sve bilo otvoreno do kraja. Prije posljednje utrke Marc Marquez je imao 13 bodova prednosti ispred Jorgea Lorenza i trebao mu je plasman na jedno od prva četiri mjesta za sigurnu potvrdu titule.

Put prema naslovu prvaka se otvorio u drugom dijelu utrke. Nije imao potrebe forsirati, na kraju je i treće mjesto bilo dovoljno na VN Valencije. Pobjedio je Jorge Lorenzo, drugi je bio Dani Pedrosa. Marquez je na kraju imao četiri boda više od Lorenza.

Davne 1978.godine Kenny Roberts se okitio naslovom svjetskog prvaka u kraljevskoj klasi kao najmlađi u debitantskoj sezoni. Španac je ove godine ušao u istoriju sa 20 godina kao najmlađi. Ove godine je oborio nekoliko rekorda. Ukupno je ostvario šest pobjeda, 16 podijuma uz devet pole positiona. Istovremeno je postao prvi vozač nakon Valentina Rossija koji je bio prvak u sve tri klase. Zanimljivo, dvije titule je osvojio na istoj stazi, u Valenciji i to u svega dvije godine.

" Ostvario sam svoj san, osjećaj se teško mođe opisati. Nisam mogao očekivati da će ove sezone krenuti u borbu za titulu, ali je moj tim napravio sjajan posao i zato im veliko hvala. Nije bilo lako jer je Jorge Lorenzo vozio dobro tokom cijele sezone" rekao je nakon utrke Marquez.

Rekordi Marca Marqueza:
Najmlađi vozač na pole positionu u MotoGP klasi (VN SAD)
Najmlađi pobjednik jedne utrke (VN SAD)
Najmlađi sa dva vezana podijuma (Qatar 3, SAD 1)
Najmlađi sa najbržim krugom
Najmlađi lider u MotoGP klasi
Najmlađi vozač koji je pobijedio bar jednu trku u tri različite klase
Najviše pobjeda u prvoj sezoni (6)
Najviše pole postiona u prvoj sezoni (9)
Najviše podijuma u prvoj sezoni (16)
Vozač sa najviše bodova u prvoj sezoni (334)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije