Motociklista poginuo u utrci u spomen Marca Simoncellija
Foto: gazzetta.it

Motociklista poginuo u utrci

Motociklista poginuo u utrci u spomen Marca Simoncellija

M. Šljivak

Doriano Romboni,  45-godišnji italijanski motociklista, poginuo je danas u revijalnoj utrci koja se vozila u spomen na Marca Simoncellija.

Koliko svijet auto - moto sporta može biti okrutan uvjerili smo se još jednom. Talijanski motociklist Doriano Romboni poginuo je u nesreći koja se dogodila na stazi u Latini i to tokom drugog izdanja memorijalne utrke "Sic Supermoto Day" koja se vozi u spomen na također tragično preminulog Marca Simoncellija.

Romboni je u drugom dijelu kvalifikacija izgubio kontrolu u zavoju broj 12, vratio se na stazu nakon čega se sudario sa Gianlucom Vizziello. Ostao je Romboni nepomično ležati na stazi, vozači su shvatili ozbiljnost situacije, prije svega Max Biaggi i komentator Guido Meda. Prije nego se helikopter pojavio na stazi, doktori su pokušali oživjeti Rombonija koji je u 14 sati i 22 minute prebačen u bolnicu. Doktori su pokušali sve, ali je u 17 sati i 11 minuta stigla vijest o smrti Rombonia.

Doriano Romboni je debitovao u klasi do 125 cc 1989.godine na stazi Jerez, dok je prvu od šest pobjeda u karijeri ostvario u Njemačkoj godinu dana kasnije. Dvije godine je Romboni proveo u klasi do 125 cc, a onda narednih pet u jačoj klasi do 250 cc gdje je proslavio četiri pobjede. Posljednja je bila u Brazilu 17.septembra 1995.godine. Tri godine je proveo u kraljevskoj klasi, posljednji nastup je bio u Japanu 5.aprila 1998.godine. U Superbike prvenstvu Romboni je odvozio 12 utrka, ali nije slavio niti jednom.

Na sličan način je prije dvije godine život izgubio i Marco Simoncelli, u čiju se čast i vozila ova utrka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.