Neuville slavio pobjedu na Korzici
Foto: EPA

Belgijanac najbolji u četvrtoj rundi sezone

Neuville slavio pobjedu na Korzici

Teme:

Thierry Neuville je u nedjelju popodne, na Korzici, upisao svoju prvu pobjedu u ovoj sezoni FIA Svjetskog rally prvenstva.

On je, u svom Hyundaiju i20, slavio na utrci Che Guevara Energy Drink sa prednošću od 54.7 sekundi, nakon što je ranije ove godine izlijetao sa staze u Monte Carlu i Švedskoj.

Belgijanac je postao četvrti različit vozač iz različitih ekipa koji je pobjedio u jednoj od četiri prve utrke nove sezone. Posljednji put se ovakvo otvaranje sezone desilo 1987. godine.

Neuville je bio strpljiv, te je uspio odlično podesiti svoj automobil za usku i zavojitu stazu na Korzici. On je preuzeo inicijativu u subotu nakon što je Kris Meeke izgubio prvu poziciju zbog problema sa motorom.

"Osjećaj je nevjerovatan", rekao je Neuville. "Posebno se želim zahvaliti svom timu, uvijek su vjerovali u mene. Stalno su me ohrabrivali nakon Monte Carla i Švedske. Prvog dana sam se dosta mučio, i nisam bio siguran da možemo pobjediti na ovoj utrci. Ali, vratili smo se i potpuno preokrenuli stvari",  dodao je na kraju Neuville.

Sebastian Ogier je povećao svoje vodstvo u prvenstvu na 13 bodova nakon što je prestigao Danija Sordoa u zadnjem mjerenju vremena. Problemi sa elektronikom su usporili njegovu Ford Fiestu u predhodnoj etapi, ali je na kraju ipak uspio nadoknaditi 2.5 sekunde i uspio završiti 1.7 sekundi ispred Sordoa.

"Bio je ovo težak rally, ali ipak sam na podijumu", rekao je frustrirani Ogier, nakon što su njegove šanse za pobjedu drastično opale poslije problema sa hidraulikom. 

Hyundai i20 Danija Sordoa je završio 13.6 sekundi ispred Jari-Matti Latvale. Finac je ipak na zadnjem mjerenju prestigao Craiga Breena koji je na kraju završio na petoj poziciji. Bonus za Breena je bilo to što mu je najbrže vrijeme na zadnjem mjerenju obezbjedilo maksimalan broj Power Stage bodova.

Breen je bio jedan od vozača čiji je vikend prošao bez mehaničkih problema. On je u svom Citroen C3 završio više od jedne minute ispred Haydena Paddona. 

Asfalt je podloga koju Paddon najmanje preferira, te je završio svoj nastup velikim prebacivanjima u krivinama.

Peta runda prvenstva održat će se  Villa Carlos Pazu u Argentini. YPZ Rally Argentina će se održati od 27. do 30. aprila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi