Nevjerovatni Loeb
Nova proslava naslova prvaka

Francuz šesti put zaredom prvak

Nevjerovatni Loeb

M. Maksimović

Francuski vozač Sebastien Loeb (Citroen C4) šesti je put zaredom osvojio naslov svjetskog prvaka u reliju. Uoči britanskog relija Loeb je zaostajao samo bod za Fincem Mikkom Hirvonenom (Ford Focus) i bilo je jasno da će naslov prvaka osvojiti pobjednik posljednje utrke. Uoči četiri nedjeljna brzinska ispita Loeb je imao 30 sekundi prednosti ispred Hirvonena, ali Finac je pobjedama u prva dva brzinca smanjio zaostatak na 18 sekundi.

U prvom je Hirvonen spustio zaostatak za 0.8 sekundi, pa na drugom čak 11.2 sekunde nakon čega je postalo jasno da će završnica biti sve samo ne šetnja za Loeba. Dva specijalna ispita do kraja Hirvonen je zaostajao 18.2 sekunde za vodećim Loebom. I onda je stigao predposljednji brzinac i trenutak odluke.

U opštoj jurnjavi Hirvonena za Loebom, popustio je držač haube na Ford Focusu. Hauba je izletjela, Finac je morao stati i priča je bila završena. Taj pretposljednji brzinac, Hirvonen je završio na 12.mjestu, pa je Loeb stigao do nedostižne prednosti, od minute i 25 sekundi.
Na kraju je u cilju Loeb imao vrijeme 3:06:25.4, dok je Hirvonen zaostao minutu i 6 sekundi.


Treće mjesto je pripalo Daniju Sordu koji je sekundu bio sporiji od Hirvonena. U ukupnom poretku Loeb je završio na prvom mjestu sa 93 boda, Hirvonen je ostao bod kratak, dok je treći Dani Sordo sa 64. U poretku konstruktora, Citroen Racing team je prvi sa 167 bodova.
Tako je Sebastien Loeb stigao do nevjerovatnog šestog naslova svjetskog prvaka. od 2004. godine do danas Loeb je ostvaro 54 pobjede, 642 etapna trijumfa, ove godine je ostvario sedam pobjeda u 12 relija i do naslova je došao sa najmanje bodova do sada što je i normalno na broj odvoženih relija.

Prošle godine je na rasporedu bilo 15 relija i prošle godine je Loeb osvojio 122 boda. Prvi put je na reliju nastupio 1999.godine u Monte Carlu kao vozač Citroëna, a prvu pobjedu je upisao 2002.godine u Njemačkoj.


Rezultati rallyja Velika Britanija:
1.Sebastien Loeb-Daniel Elena (Fra-Mon/Citroen C4) 3:06:25.4
2.Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Focus) + 1:06.1
3.Dani Sordo-Marc Marti (Špa/Citroen C4) + 1:07.1
4.Petter Solberg-Phil Mills (Nor-VB/Citroen C4) + 1:28.1
5.Henning Solberg-Cato Menkerud (Nor/Ford Focus) + 6:28.0
6.Matthew Wilson-Scott Martin (VB/Ford Focus) + 7:46.0


Ukupni poredak - vozači
1. Sebastien Loeb (Fra) 93
2. Mikko Hirvonen (Fin) 92
3. Dani Sordo (Špa) 64
4. Jari-Matti Latvala (Fin) 41
5. Petter Solberg (Nor) 35
6. Henning Solberg (Nor) 33


Ukupni poredak - konstruktori
1. Citroen Racing 167
2. Ford 140
3. Stobart-Ford 80
4. Citroen Junior Team 47
5. Munchi's-Ford 23

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.