Nova pobjeda Audija

Na kraju još jedne utrke 24 sata Le Mansa

Nova pobjeda Audija

M. Maksimović

Tom Kristensen, Allan McNish i Loic Duval osigurali su još jednu pobjedu Audija na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Ovo je četvrta uzastopna pobjeda Audija, ukupno dvanaesta od 2000.godine.

Nije bilo ubjedljivo kao nekih predhodnih godina, ali opet Audi je imao dvije posade na postolju. Pored pobjedničke koja je ustvari bila posada broj dva, do trećeg mjesta se probila treća posada u kojoj su bili Marc Gené, Oliver Jarvis i Lucas di Grassi.

Marcel Fässler, André Lotterer i Benoît Tréluyer ekipa koja je dvije godine zaredom bila najbolja (2012 i 2011.godine) ovaj put je završila tek na petom mjestu. Ispred su bile dvije Toyote. Ona u kojoj su bili Anthony Davidson, Stéphane Sarrazin i Sébastien Buemi završila je na odličnom drugom mjestu, dok su Alexander Wurz, Nicolas Lapierre i Kazuki Nakajima bili četvrti. Audi je ove sezone nastupao sa R18 e-tron quattro hibridom 3.7 L Turbo V6 motorom.Toyota je koristila 3.4l V8 hibrid.

Što se tiče LMP2 klase, tu je najbolja bila ekipa OAK Racinga Bertrand Baguette, Martin Plowman, Ricardo González. Pobjedu u klasi LMGTE odnosi Porsche AG Team Manthey (Lieb, Lietz, Dumas), u amaterskoj konkurenciji najbolja je ekipa France IMSA Performance Matmuta sa Naracom, Bourretom i Vernayem.

Današnja pobjeda Toma Kristensena njegova je deveta u karijeri, ima tri više od Jacky Ickxa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije