Nova pravila starta od VN Belgije

Vozači preuzimaju najveći teret

Nova pravila starta od VN Belgije

Teme:

Ljetni odmor za vozače je prošao, ovog vikenda nam dolazi VN Belgije. Sa utrkom u Belgiji dolaze nam i nova nazovimo ih pravila i ograničenja po pitanju starta utrke. Kriteriji su postroženi, to se odnosi na sistem starta koji će osigurati da vozači imaju više uticaja na vlastiti start u utrku.

Cilj je suzbiti mapiranje motora i startove navođene kompjuterima. Do sada su vozači imali veliku pomoć svojih trkačih inženjera koji su pomagali vozačima prije svega kako da izaberu najbolju poziciju za start, odnosno prilikom postavke kvačila.

Prema novom pravilu koje kaže " vozač mora voziti bolid samostalno i bez pomoći " što znači da će komunikacija prije starta biti zabranjena odnosno da će sva podešavanja na bolidu biti ona prije izlaska iz garaže. Vozači će biti ti koji će odrediti sami u koji položaj ostavljaju kvačilo kako bi prilikom starta bilo što manje proklizavanja. Do sada su vozači uglavnom formacijski krug koristili kako bi " pokupili " određene upute vezane za start.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.