Novo slavlje Audija u Le Mansu

Prva tri mjesta pripala su Audiju

Novo slavlje Audija u Le Mansu

M. Maksimović

Audi nastavlja svoju dominaciju na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Do 11 pobjede u posljednjih 13 nastupa Audi je stigao sa posadom koja je slavila i prošle godine.

Prošlogodišnji pobjednički trojac Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer je ovaj put ostvario istorijsku pobjedu sa bolidom Audi R18 e-tron quattro – prvim sa dizel hibridnim pogonom.Pobjednička posada je odvozila 378 krugova uz 33 zaustavljanja u boksu. Drugo mjesto sa zaostatkom od jednog kruga zauzela je druga posada Audija sa identičnim bolidom, Audi R18 e-tron quattro u koje su se mijenjali Dindo Capello/Tom Kristensen/Allan McNish.

Druga posada Audija je jedina bila ozbiljan konkurent prvoj, u pojedinim trenucima je razlika bila manja od deset sekundi, međutim pitanje pobjednika je odlučeno onog trenutka kada je Allan McNish završio u zaštitnoj ogradi. Treće mjesto je pripalo također Audiju R18 ultra sa dizelskim motorom, u kojem su nastupali Oliver Jarvis, Marco Bonanomi i Mike Rockenfeller koji su  na kraju kasnili tri kruga za pobjednikom.

Dominaciju Audija koji je zauzeo četiri od prvih pet mjesta, prekinula je švicarska ekipa Rebellion Racinga za koju nastupaju Nicolas prost, Nick Heidfeld i Neel Jani.Pored Audija koji je nastupio po prvi put sa dva bolida s dizel hibridnim pogonom, svoje adute je imala i Toyota sa dva bolida TS030 Hybrid. Upravo je Toyota trebala biti najveći konkurent Audija, ali se njene dvije posade nisu proslavile.

Posada u kojoj su bili Alexander Wurz, Kazuki Nakajima i Nicolas Lapierre, je odustala zbog kvara na bolidu, dok je odustajanje druge prouzrokovao sudar Anthonyja Davidsona i Pieregusseppea Perazzonija u Ferrariju, nakon svega šest sati utrke. Vozač Toyote je na kraju završio u bolnici.

Tom Kristensen i dalje ostaje vozač sa najviše pobjeda (osam), dok se Audi približio Porscheu koji je do 1998. godine proslavio 16 pobjeda, Audi je trenutačno na 11. Ovogodišnju utrku 24 sata Le Mansa je posmtralo uživo 240.000 gledalaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti