Oglasila se FIA: Vettel neće biti kažnjen
Foto: EPA

Zbog namjernog udaranja u Hamiltonov bolid

Oglasila se FIA: Vettel neće biti kažnjen

Međunarodna automobilska organizacija (FIA) neće izreći dodatne sankcije vozaču Ferrarija, Sebastianu Vettelu, zbog namjernog udaranja u bolid Lewisa Hamiltona tokom utrke Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Čelnici FIA-e su se jučer sastali sa Vettelom i direktorom Ferrarijevog tima Mauriziom Arrivabeneom.

Tokom sastanka je Vettel preuzeo potpunu odgovornost za incident koji se dogodio na stazi u Bakuu 25. juna.

"Vettel je uputio iskreno izvinjenje FIA-i i široj motosport porodici", saopštili su iz FIA-e.

Čelnici FIA-e su istakli i da će Vettel u slučaju da ponovi sličan prekršaj momentalno biti upućen FIA-inom Međunarodnom sudu radi daljnje istrage.

"Vettel se obavezao da će izdvojiti svoje vrijeme kako bi u toku narednih 12 mjeseci učestvovao u edukativnim aktivnostima na FIA-inim manifestacijama...FIA cijeni ovaj potez i lično izvinjenje Sebastiana Vettela, te njegovu želju da i javno uputi izvinjenje", dodali su iz FIA-e, te zaključili da protiv Vettela neće biti poduzete nikakve dodatne sankcije.

Podsjetimo, Vettel je na VN Azerbejdžana namjerno udario u bolid vozača Mercedes dok je na stazi bilo sigurnosno vozilo. Vozač Ferrarija je dobio 10 sekundi "stop-and-go" kazne, ali je on svejedno trku završio ispred Hamiltona.

Vettel je poslije trke tvrdio da je bio izrevoltiran jer je Hamilton namjerno testirao kočnice ispred njega i usporavao, međutim pregledom podataka iz Hamiltonovog bolida je utvrđeno da Britanac nije uradio ništa nedozvoljeno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi