Peterhansel prestigao Romu

Etapu prije kraja

Peterhansel prestigao Romu

Francuzi Stephane Peterhansel (Mini) u konkurenciji automobilista i Cyril Despres (Yamaha) kod motociklista pobjednici su pretposljednje, 12. etape relija Dakar vožene od El Salvadora do La Serene u Čileu u dužini od 699 kilometara.

U konkurenciji motociklista  Cyril Despres je prošao prvi ciljem na kraju etape u kojoj su vozači imao 350 km specijala. Marc Coma je na drugom mjestu zaostao dvije minute i 17 sekundi, dok je treći završio Olivier Pain (+5:53). Coma prije posljednje etape ima dva sata prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i još jednog vozača  KTM-a Jordia Viladomsa.


Stephane Peterhansel lovi 12 pobjedu, trću uzastopnu. Jučerašnju etapu je završio na prvom mjestu sa tri minute prednosti u odnosu na timskog kolegu
Nassera Al-Attiyaha. Nani Roma je kao treći zaostao šest minuta, što znači da je prepustio mjesto u ukupnom poretku Peterhanselu. Međutim, Peterhansel prije zadnje etape ima svega 26 sekundi prednosti, što znači da bi današnja etapa što baš i nije čest slučaj kada je u pitanju Dakkar rally mogla biti vrlo zanimljiva.


Posljednja etapa se vozi od La Serene do Valparaísa i duga je 157 kilometara.

Ukupni poredak:

Automobili:
1. Stephane Peterhansel/Jean Paul Cottret (Fra/Fra/Mini) 48:45:45
2. Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) 26
3. Nasser Al-Attiyah/Lucas Cruz (Kat/Špa/Mini) 54:07
4. Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Njem/Toyota) 1:21:13
5. Orlando Terranova/Paulo Fiuza (Arg/Por/Mini) 1:27:57

Motocikli:
1. Marc Coma (Špa/Ktm) 52:40:16
2. Jordi Viladoms (Špa/Ktm) 1:59:49
3. Olivier Pain (Fra/Yamaha) 2:10:16
4. Cyril Despres (Fra/Yamaha) 2:14:01
5. Helder Rodrigues (Por/Honda) 2:20:39

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.