Počelo suđenje Berniju Ecclestoneu

Prijetu mu 10 godina zatvora

Počelo suđenje Berniju Ecclestoneu

U Munchenu je počelo suđenje bivšem vlasniku Formule 1, Berniju Ecclestoneu za za korupciju. Bernie su suočava sa 10- godišnjom kaznom zatvora ukoliko ga se proglasi krivim za davanje 44 miliona dolara mita između 2006. i 2007. njemačkom bankaru Gerhardu Gribkowskom, jednom od direktora banke Bayerische Landesbank (BLB).

Ecclestone je podmitio Gribkowskog koji se trebao  pobrinuti da BLB-ov udjel u F1 grupaciji, koja upravlja televizijskim pravima na prijenos utrka, prilikom prodaje 2006. godine ode investitoru po Ecclestoneovom
izboru – investicijskoj kompaniji CVC. Još ranije tokom suđenja, Gribkowsky je priznao uzimanje mita te je 2012. godine osuđen na osam i pol godina zatvora zbog korupcije i fiskalne prijevare. Sudija Peter Noll, koji je osudio Gribkowskog, sada sudi i Ecclestoneu.

U presudi Gribkowskom Noll je rekao da je Ecclestone koristio "šarm i sofisticiranost" da navede bivšeg bankara na kriminalne radnje.Ecclestone tvrdi da je Gribkowskom isplatio milione jer je Nijemac prijetio da će izazvati nevolje Ecclestoneu ako ga prijavi britanskoj poreskoj upravi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.