Počinje spektakularna potjera za Marcom Marquezom

U Kataru počinje nova sezona Moto GP-a

Počinje spektakularna potjera za Marcom Marquezom

Nakon Formule 1 ljubitelji brze vožnje dolaze na svoje. Ovog vikenda u Kataru počinje i nova sezona u Moto GP-u. 

Baš kao i Formula 1, i Moto GP je u pauzi između dvije sezone doživio mnogo promjena. Između mnogo promjena planova izdvaja se uvođenje "otvorene klase", odnosno nečeg između fabričkih i CRT motora. 

Fabrički motori su jedinstveni motori proizvedeni u fabrikama, dok su CRT motori napravljeni od dijelova koje svaki čovjek može kupiti u lokalnoj prodavnici motornih dijelova. Takvi dijelovi su mnogo jeftini, ali teško da mogu dobiti bitku u borbi protiv mnogo skupljih fabričkih motora.

Što se tiče favorita za naslov prvaka, pored branitelja naslova Marca Marqueza, u prvi red se ubrajaju još dva španska vozača Jorge Lorenzo i Daniel Pedrosa, te italijanski veteran Valentino Rossi. Ostali vozaču mogu napraviti neko iznenađenje na jednoj trci, ali se sigurno ne mogu uključiti u borbu za naslov svjetskog prvaka.

Konkurencija će nastojati na početku sezone iskorisiti nedovoljnu spremu Marqueza, koji je samo mjesec dana prije početka nove sezone doživio lom noge i još uvijek se nije dovoljno oporavio. Marquezov najveći rival biće njegov zemljak Jorge Lorenzo.

Lorenzo je u velikom stilu sa tri uzastopne pobjede završio prošlu sezonu i nada se da niz pobjeda može nastaviti i na početku nove sezone. Lorenzo je uz Caseya Stonera rekorder sa pet pobjeda na tazi u Kataru na kojoj se osjeća kao na domaćem tlu. Jorge će imati veliki motiv da slavi, jer nikad u karijeri nije slavio na četiri uzastopne utrke.

Lorenzov klupski kolega iz Yamahe i najveći motociklista svih vremena Valentino Rossi postat će sa 35 godina na leđima najstariji vozač koji je ikad startao na utrci Moto GP-a. Rossi ima ogromno iskustvo i kvalitet da pomrsi račune mladim Špancima. 

Daniel Pedrosa u karijeri ima 25 pobjeda, ima dva naslova svjetskog prvaka u kategoriji 250 cc, ali nikada nije osvojio naslov prvaka u Moto GP-u, pa se nada da je došlo vrijeme i za taj uspjeh. Ostala trojica zajedno imaju čak devet naslova svjetskog prvaka, od čega je samo Rossi osvojio šest titula, Lorenzo dvije, a Marquez jednu.

Honda će na prvoj utrci nove sezone imati veliki motiv da dođe do 250. timske pobjede u historiji Moto GP-a. Marc Marquez i Dani Pedrosa pocucaju od naboja da ostvare tu pobjedu. Od ostalih vozača treba pažnju obratiti na vozača Ducatija Andree Doviziosa, Monsterovog Pola Espargara i Paramacovog Yonnyja Hernandeza. Ostali teško da mogu do nekog rezultata.

Staza Losaila u Kataru izgrađena je prije deset godina usred pustinje, a izgradnja je koštala 58 miliona dolara. Prvi pobjednik 2004. godine bio je Sete Gibernau, dok je na posljednja dva takmičenja trijumfovao Jorge Lorenzo. Staza je duga 5360 metara i ima čak 16 krivina.

Ovogodišnji kalendar Moto GP-a ima 18 utrka, a sezona se završava utrkom u Valenciji 9. novembra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije